Mindre demens blant yrkesgrupper med høye kognitive krav
Forskningsfunn
|Publisert
Personer med høye kognitive krav i arbeidslivet i 30- til 60-årene har lavere risiko for å utvikle kognitiv svikt og demens etter fylte 70 år enn personer i mindre mentalt krevende yrker. Dette viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med Oslo Universitetssykehus.
14 % av oss vil utvikle demens ved 70 års alder og omtrent halvparten av oss vil utvikle det ved fylte 90 år, ifølge data i kapittelet Demens i Norge i Folkehelserapporten. Studien viser at personer med mindre mentalt krevende yrker, som for eksempel renholdere, har nesten 40 % høyere risiko for å utvikle demens etter fylte 70 år enn de som har mer mentalt krevende yrker, som for eksempel lærere. Resultatene ble publisert i tidsskriftet Neurology fra American Academy of Neurology (lenke til tidsskriftsartikkelen).
Dette er en assosiasjonsstudie og sier ikke noe sikkert om årsaken til demens, hvor mange faktorer spiller inn.
Stimulerende arbeid gir hjerneboost
Forskerne undersøke effekten av kognitive krav i arbeidslivet på risikoen for kognitiv svikt og demens blant over 7000 deltakere i HUNT4 70+-kohorten (lenke til ntnu.no) i Norge.
Forskerne delte deltakerne inn i fire grupper etter hvor rutinepreget deres yrker var i 30-, 40-, 50- og 60-årene, og sammenlignet forekomst av kognitiv svikt etter fylte 70 år. De tok også hensyn til viktige risikofaktorer for demens , som alder, kjønn, utdanning, inntekt, fysisk og mental helse og livsstil.
Etter å ha justert for alder, kjønn og utdanning fant forskerne at gruppen med de mer rutinemessige oppgavene i sine yrker hadde 37 % høyere risiko for demens etter fylte 70 år. I tillegg fant forskerne at utdanningsnivå er svært viktig for god kognitiv helse senere i livet.
– Resultatene av denne studien understreker potensialet i kognitivt stimulerende arbeid for å øke kognitiv reservekapasitet og forsinke utviklingen av demens, sier hovedforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.
– Denne studien støtter den «kognitive reserve-hypotesen», som sier at jo mer du bruker hjernen din tidligere i livet, jo bedre rustet er du til å bremse eller utsette kognitiv svikt og demens senere i livet, sier Strand.
FHI publiserte i fjor høst en studie som viste økt demensrisiko blant yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå. Denne studien, derimot, omhandler effekten av kognitiv stimulans i yrkeslivet. Selv om begge studiene omhandler arbeidsrelaterte faktorer, måler de helt forskjellige sider ved arbeidslivet.
Det er aldri for sent å lære
Hovedforfatteren av studien, Trine Holt Edwin fra Oslo universitetssykehus, legger til at denne studien fremhever viktigheten av livslang læring. Edwin håper at funnene kan oppmuntre beslutningstakere til å verdsette og fremme betydningen av utdanning og et kognitivt stimulerende arbeidsliv, som en investering i befolkningens kognitive helse senere i livet.
– Dette viser at det er aldri for sent å begynne å lære noe nytt. Kognitivt krevende aktiviteter senere i livet kan bidra til å styrke ens kognitiv reservekapasitet, sier Edwin.
Resultatene av denne studien gir støtte til andre sentrale funn innen demensforkningen, inkludert 2020-rapporten fra Lancet Commission (lenke til thelancet.com), som kartla demensforebyggende faktorer.
Begrensninger ved studien
Dette er en assosiasjonsstudie og sier ikke noe sikkert om årsaken til demens. Mange andre faktorer spiller inn, noe som er blitt vist i andre studier. Forskerne skilte ikke mellom ulike typer kognitiv
e krav innenfor samme yrkeskategori og tok ikke hensyn til endringer i arbeidsoppgaver over tid.
Om studien
Studien er en del av et større prosjekt kalt Changing lives, changing brains, ledet av Folkehelseinstituttet, Columbia University New York og University of Pennsylvania. Denne studien var et samarbeid mellom flere institutter inkludert Folkehelseinstituttet, Oslo Universitetssykehus, Nasjonalt senter for aldring og helse, og HUNT forskningssenter, NTNU.