Økt demensrisiko blant yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå
Forskningsfunn
|Publisert
Å jobbe i yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter fylte 70 år, viser resultater i en ny studie fra Folkehelseinstituttet.
Resultatene kommer fram i forskningsprosjektet "Changing lives, changing brains", og ble nylig publisert i Lancet i artikkelen Trajectories of occupational physical activity and risk of later-life mild cognitive impairment and dementia: the HUNT4 70+ study (sciencedirect.com).
Studien viser at demensrisikoen henger sammen med yrkeshistorikken. Typiske yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå kan være assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere, renholdere og butikkpersonell.
Fysisk aktivitetsnivå i løpet av arbeidslivet
Forskerne brukte informasjon om grad av fysisk aktivitet i aldersperioden 32–65 år i over 300 forskjellige yrker hos over 7000 deltakere i HUNT-studien (Helseundersøkelsen i Sør-Trøndelag) for å undersøke sammenheng mellom forekomsten av demens eller mild kognitiv svikt etter fylte 70 år.
Mens forekomsten av demens etter fylte 70 år lå på 15,4 % hos de med fysisk krevende yrker, lå den på 8,8 % i mindre krevende fysiske yrker, eller for personer som ikke hadde fysisk krevende arbeid i siste del arbeidslivet sitt.
At høy fysisk aktivitet i arbeidslivet er forbundet med høyere risiko for demens og kognitiv svikt, kan virke som et paradoks siden fysisk aktivitet i fritiden er forbundet med lavere risiko for demens.
Et fysisk aktivitetsparadoks
– Det kan være ulike forklaringer på fysisk aktivitetsparadokset, for eksempel er varighet av fysisk aktivitet på jobben lengre og hyppigere enn varighet av fysisk aktivitet i fritiden. De som har denne type jobb har ikke mulighet for å komme seg mellom øktene, eller jobben er samtidig forbundet med forhold som er negativt for helsa på sikt som støy eller forurensing, sier forskningsleder Vegard Skirbekk ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.
Andre forhold som faktorer kan forklare forskjellen på demensrisikoen
Større fysiske krav og mangel på nok hvile kan påvirke hjernehelsen negativt. Vanlige yrker blant de med middels eller høy yrkesmessig fysisk aktivitet er assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, renholdere og butikkpersonell. Disse jobbene kan være preget av mangel på autonomi, hardt arbeid, stress, ubeleilige arbeidstider samt .
Personer som jobber i fysisk krevende yrker kan også være forskjellige når det gjelder andre faktorer som er relatert til demens, slik som genetikk, sosioøkonomiske faktorer og miljøeksponeringer.
Yrker med lave fysiske krav, som ingeniør, administrasjon og undervisning, er ofte mer kognitivt stimulerende enn yrker som krever høy fysisk aktivitet. Det kan bidra til økt intellektuell stimulering som del av arbeidet, som igjen kan redusere risikoen for demens.
– Derfor kan faktorer som ikke bare handler om hvor fysisk krevende jobben er være viktige for sammenhengen mellom yrke, hjernehelse og risikoen for demens. Våre resultater framhever behovet for å følge opp personer med fysisk krevende yrker, fordi de på gruppenivå har større risiko for å utvikle demens i høy alder. En slik oppfølging er ikke begrenset til helsevesenet, her må også arbeidslivets parter ta ansvar, sier Vegard Skirbekk ved FHI.
Om studien
Studien er en del av et større prosjekt Changing lives, changing brains (fhi.no), ledet av FHI, Columbia University i New York og University of Pennsylvania og med flere internasjonale og nasjonale samarbeidspartnere. Prosjektet bruker norske befolkningsdata fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) og er finansiert av National Institutes of Health i USA. Studien tok utgangspunkt i yrkeshistorikk over mer enn tre tiår hos 7005 voksne i aldersgruppen 33–65 år som var registrert i ulike norske, nasjonale registre.
Over 300 forskjellige yrker ble kodet og gruppert etter aktivitetsnivå i henhold til internasjonale standarder. Yrkeshistorikk fra nasjonale registre ble deretter sammenstilt med kliniske demensdiagnoser eller mild kognitiv svikt etter fylte 70 år i Helseundersøkelsen i Trøndelag i perioden 2017-2019.
Forskerne tok høyde for alder, kjønn, utdanning, pensjonsalder, inntekt, ekteskapelig status og antall barn. I tillegg undersøkte man hvorvidt røyking, høyt blodtrykk, fedme, fysisk inaktivitet, diabetes, somatisk sykdom og psykiske plager tidligere i livet kunne stå bak noe av sammenhengene. Lenke til artikkelen i Lancet Regional Health Europe.