Lungekreftbehandling: Immunterapi gir stor gevinst for norske pasienter
Forskningsfunn
|Publisert
Overlevelsen for avansert lungekreft er forbedret betydelig etter at immunterapi ble tilgjengelig for norske pasienter. Det viser en stor ny registerstudie fra Kreftregisteret.
Forskere fra Kreftregisteret ved FHI har undersøkt om de lovende resultatene fra ulike kliniske studier kan gjenskapes når lungekreftpasienter behandles med immunterapi i klinisk praksis i Norge.
Det korte svaret er «Ja, men…»
I Norge har over 8000 pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft blitt behandlet med systembehandling mellom 2012 og 2021. Fram til 2016 fikk disse i hovedsak kjemoterapi, og deretter i økende grad immunterapi eller en kombinasjon av disse.
Vi ser at overlevelsen for alle lungekreftpasienter som får systembehandling øker i takt med innføring av immunterapi. Pasienter som får legemiddelet pembrolizumab, altså en type immunterapi, alene, eller i kombinasjon med kjemoterapi, har om lag 5 måneder bedre median overlevelse enn pasienter som fikk sin behandling med kjemoterapi før immunterapi ble innført, forteller Helga Hektoen, førsteforfatter og post-doc ved Kreftregisteret.
Ikke like gode resultater som i kliniske studier
Videre undersøkte forskerne om resultatene er like gode som i de kliniske studiene som førte til godkjenning av disse legemidlene.
– Generelt ser vi at pasientene i vår studie lever kortere enn pasienter behandlet med immunterapi i kliniske studier. Det er som ventet, og er noe som i all hovedsak skyldes at pasienter som er med i kliniske studier generelt er friskere enn pasienter behandlet i klinisk praksis, sier hun.
Studien er publisert i British Journal of Cancer og er en del av Hektoens post-doc-prosjekt på Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet.
Resultatene fra kliniske studier har vært overbevisende, noe som har ført til at immunterapi nå er en del av standard-behandlingen for en rekke avanserte kreftformer.
Grunnlaget for godkjenningen er imidlertid ofte basert på små randomiserte kliniske studier, med nøye utvalgte pasienter, som ofte skiller seg fra pasienter som ses i vanlig klinisk praksis ved at de er både yngre og sprekere.
– Derfor er det veldig viktig å undersøke om disse nye legemidlene også fungerer like godt i klinisk praksis der «alle» pasienter får behandling, også de som er eldre og er mindre spreke, sier prosjektleder og seniorforsker Bettina Kulle Andreassen ved Kreftregisteret.
Å gjennomføre denne type studie ble mulig på grunn av INSPIRE-prosjektet, et samarbeid mellom Kreftregisteret, Kreftforeningen, Universitetssykehusene og Legemiddelindustrien. Dette prosjektet førte til at data om medikamentell kreftbehandling i Norge ble tilrettelagt og nå er tilgjengelig for forskning.
Stor gevinst, sammenlignet med kjemoterapi
Forskerne mener at de med norske kreftdata er i en unik posisjon for å kunne kartlegge hvordan de nye, avanserte legemidlene fungerer for pasientgrupper som ikke har vært med i kliniske studier.
– Det er mange pasienter som nå får immunterapi på norsk sykehus, men som ikke har vært representert i noen klinisk studie, fordi de ikke hadde oppfyllt kriteriene til å bli inkludert i studien. For eksempel eldre, de med dårlig funksjonsstatus eller pasienter med andre underliggende sykdommer som autoimmun sykdom eller kronisk hjerte-kar sykdom. Derfor vet vi lite om hvordan disse nye legemidlene virker blant slike pasienter – og her kan våre data være gull verdt for å finne ut mer om akkurat hvilke pasienter som får effekt av medisinene, sier Andreassen.
Hun forteller at overlevelsen i den norske registerstudien ikke når helt opp til resultatene som de kliniske studiene rapporterer – men at det ikke er så unaturlig.
– Og selv om prognosen ikke er like god for pasienter behandlet i norsk klinisk praksis, så ser vi at gevinsten av immunterapi sammenlignet med kjemoterapi er like god for pasientene våre som for den selekterte studiepopulasjonen, understreker hun.
Mye mer å finne ut av
Studien på lungekreft er en del av en større satsing der Kreftregisterets forskere ønsker å kartlegge effekten av immunterapi og andre moderne behandlinger i stor skala, ikke bare for lungekreft, men også for andre kreftformer.
– Vår studie bidrar med kunnskap som kan brukes videre på veldig forskjellige måter. Først og fremst kan vi nå føle oss trygge at immunterapi holder det det lovet, også for lungekreftpasienter behandlet i norske sykehus, sier Andreassen.
Ambisjonene stanser likevel ikke der.
– Vi kan fortsatt få ut mye mer. Vi kan for eksempel undersøke effekten av behandlingen for eldre pasienter, eller for pasienter med andre underliggende sykdommer. Vi kan undersøke om immunterapi har like stor gevinst for menn som for kvinner, og hvilke bivirkninger behandlingen fører med seg. Jo mer vi jobber med disse dataene, jo flere ting oppdager vi som er verdt å undersøke, sier hun.