Fortsatt nedgang i bruk av antibiotika, men resistensen for enkelte bakterier øker
Nyhet
|Publisert
Siden 2012 har det vært en markant nedgang i antibiotikabruk, spesielt under pandemien. I alt er reduksjonen på 23 prosent. Til tross for nedgang i bruk, øker antibiotikaresistensen for enkelte bakterier. Det viser data fra FHIs årsrapport om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker i 2023.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenNorsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) og Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler (NORM-VET) utgir en felles årlig rapport som presenterer data om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker og dyr.
Mye er oppnådd, men det er fortsatt rom for mindre antibiotikabruk
Siden 2012 har det vært en markant nedgang i antibiotikabruk, spesielt under pandemien. I alt er reduksjonen på 23 prosent. Forbruket er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien.
– Nedgangen i bruk over tid kan skyldes økt oppmerksomhet om antibiotikaresistens, både blant helsepersonell og i befolkningen generelt, sier Gunnar Skov Simonsen som leder Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober. Han er tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge og FHI.
Etter innføringen av regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens i 2016 har en stor andel allmennleger gjennomført kvalitetsforbedrende kurs om riktig antibiotikaforskrivning.
– Selv om mye er oppnådd, er det fremdeles forbedringsområder på antibiotikabruk. For eksempel å unngå antibiotikaforskrivning til virusinfeksjoner, og mer tilpasset dosering og lengde på kuren til den enkelte pasient, sier Skov Simonsen.
– Det er essensielt å ha oppdaterte retningslinjer for bruk og gode antibiotikastyringsprogram - både i institusjoner og i primærhelsetjenesten. Dette kan bidra til en ytterligere reduksjon i antibiotikaforbruket og at leger skriver ut antibiotika som er mer målrettet og påvirker miljøet i mindre grad, legger han til.
Markant økning av resistens for noen bakterier
I Norge er forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt lav i bakterier fra mennesker og dyr. Dette skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster, og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier.
– Men til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, som vi ikke ønsker at skal etablere seg i norsk helsetjeneste. Dette kan forklares ved økt reisevirksomhet til land med høy forekomst av resistens, sier Skov Simonsen.
– Hvis ikke antibiotika virker, vil det bli vanskelig å gi avansert behandling, som for eksempel kirurgi. Operasjoner krever ofte forebyggende behandling med antibiotika, sier han.
– Det er viktig å styrke smittevernet i helsetjenesten for å hindre at resistente bakterier, virus og sopp etablerer seg der, samt å jobbe internasjonalt mot antibiotikaresistens for å opprettholde den relativt lave forekomsten av resistens som vi har i Norge i dag, sier han.
Resultatene som presenteres i rapporten viser at strategiene mot antibiotikaresistens har vært vellykkede både i husdyrholdet og i helsevesenet.
– Det er imidlertid nødvendig med kontinuerlig innsats for å bevare den gunstige situasjonen slik at antibiotika også i framtiden vil være effektive for de som trenger det, sier Skov Simonsen.
Om rapporten
Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) og Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler (NORM-VET) utgir en felles årlig rapport.
NORM og NORM-VET ble etablert som deler av regjeringens tiltaksplan mot antibiotikaresistens offentliggjort i 2000. NORM koordineres av FHI og Universitetssykehuset i Nord-Norge og NORM-VET koordineres av Veterinærinstituttet.
Rapporten er viktig for å dokumentere utviklingen av antibiotikaforbruk og -resistens hos mennesker og dyr, og for å evaluere effekten av tiltak.
Se også Veterinærinstituttets og Mattilsynets nyheter om NORM og NORM-VET-rapporten 2023:
- NORM-VET-rapporten 2023: Rekordlavt salg av antibiotika til dyr (Veterinærinstituttet)
- Fortsatt lav bruk av antibiotika på norske landdyr (Mattilsynet)