Dødeligheten går ned i alle deler av befolkningen
Nyhet
|Publisert
For tidlig død (død før fylte 70 år) av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungesykdommer går ned i alle deler av befolkningen. Grupper av befolkningen med lav utdannelse, psykiske lidelser og uheldig helseadferd dør imidlertid i gjennomsnitt flere år tidligere enn forventet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseinstituttet presenterer i dag ny kunnskap om utvikling i ikke-smittsomme sykdommer (NCD) og for tidlig NCD-død. Vi vil også belyse forskjeller i dødelighet i ulike grupper av befolkningen, og hvordan vi kan forebygge ikke-smittsomme sykdommer på nasjonalt og regionalt nivå. Møtet finner sted på Litteraturhuset og er åpent for alle.
Ikke-smittsomme sykdommer, påvirkningsfaktorer og forebygging
Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent i perioden 2015 til 2030. Nye tall viser at vi hittil har hatt en nedgang på 20 prosent. Norge ligger dermed an til å nå målet om trenden fortsetter. En utfordring for videre nedgang i dødelighet kan være at befolkningens alkoholbruk ikke går ned, og at vi ikke ser nedgang i tobakksbruk blant unge, eller nedgang i andelen inaktive eller andelen med fedme.
– Det er bekymringsfullt at alkoholbruken ikke går ned, sier seniorforsker og lege Inger Ariansen ved FHI. I tillegg ser det ut til at andelen ungdom som røyker av og til, øker.
Nye tall som presenteres på NCD-møtet i dag, tyder på at nedgangen i NCD-død gjelder for alle deler av befolkningen. Det betyr at vi har samme tendens for kvinner og menn, for personer med høy og lav utdannelse og for personer med psykiske lidelser. Selv om det er en nedgang i alle grupper av befolkningen, vil personer med psykiske lidelser, lav utdanning og høy risikoprofil i gjennomsnitt dø flere år tidligere enn personer med høy utdanning.
– Spørsmålet er om vi får en ytterligere nedgang i årene som kommer. Derfor må vi fortsette å skape ny kunnskap om forhold som påvirker utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer og for tidlig NCD-død, sier Ariansen, og understreker at det fremdeles er store gevinster i å iverksette forebyggende tiltak.
- Hovedpunkter for utvikling i dødsfall av ikke smittsomme sykdommer (NCD)
- Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer (NCD)
Felles europeisk satsing på folkehelse
På møtet vil vi også presentere den største felleseuropeiske satsingen på folkehelse og forebygging med en budsjettramme på over NOK 1 milliard. Prosjektet er et fireårig myndighetssamarbeid under navnet «Joint Action on Cancer and other NCDs prevention – action on health determinants» (JA-PreventNCD). Prosjektet ledes av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i samarbeid. Målet er å bedre folkehelsen og redusere sykdomsbyrden av kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungesykdommer.