Ble lykkeligere av å trene på hverdagsglede
Forskningsfunn
|Publisert
Et kort digitalt kurs om hverdagsglede er et effektivt tiltak for å forbedre nordmenns livskvalitet og psykiske helse. Det viser en studie fra FHI og UiO.
– Tiltaket består av to webinarer der deltakerne lærer om «Fem grep for økt Hverdagsglede». Deretter får deltagerne to ukentlige sms-er for å øve på de fem grepene. Slik øver de i fem uker, sier Ragnhild Bang Nes, forsker ved Folkehelseinstituttet.
De som gjennomførte tiltaket opplevde bedre livskvalitet, hadde flere positive følelser i hverdagen, og reduserte angst- og depresjonssymptomer.
Sammenlignet effekter mellom to grupper
Effekter av tiltaket ble målt gjennom en randomisert kontrollert studie. Til sammen ble 969 deltagere delt inn i to grupper: en gruppe som gjennomførte tiltaket og en gruppe på venteliste. Gruppen som gjennomførte tiltaket viste en positiv utvikling sammenlignet med ventelistegruppen. Effektstørrelser, målt ved såkalt Cohens d varierte fra 0,20 til 0,49 for de ulike utfallsmålene (tilfredshet, positive følelser, angst- og depresjonssymptomer).
– Effektstørrelsene er sammenlignbare med resultater fra andre studier av psykologiske intervensjoner som viser små til moderate effekter. De er også sammenlignbare med dem som rapporteres for psykoterapi eller antidepressiv medikasjon i behandlingen av depresjon, forklarer Bang Nes.
Om Hverdagsglede
De fem konkrete aktivitetene for hverdagsglede kan brukes av alle for å fremme livskvalitet og helse, uavhengig av alder og livssituasjon. Aktivitetene er:
- Å være oppmerksom (til stede)
- Å være aktiv
- Fortsette å lære
- Å knytte bånd
- Å gi
Aktivitetene er basert på en omfattende gjennomgang av forskningslitteraturen, gjort for britiske myndigheter i 2008. Målet var å identifisere fem livskvalitetsfremmende aktiviteter som alle kan gjøre – på sin egen måte.
De fem aktivitetene kan fungere som en «fem om dagen» for livskvalitet og helse, tilsvarende «fem om dagen» av frukt og grønt. De tar utgangspunkt i fellesmenneskelige behov som vi alle trenger å få dekket for å ha det bra og fungere godt.
Les mer om hverdagsgledens fem – kunnskapsbaserte grep for god livskvalitet
Interessant for kommunale ledere
Forskeren forklarer at det mangler gode, kunnskapsbaserte tiltak som kan nå ut til mange, og helst før folk blir syke. En nylig publisert artikkel i det anerkjente tidsskriftet American Psychologist understreker at det nå haster med å skalere opp tiltak slik at de kan nå ut til flere. Innovativ tjenesteleving og teknologi fremheves som viktige momenter i denne satsning.
– Strukturelle folkehelsetiltak er avgjørende for å fremme befolkningens helse og livskvalitet. Mye handler om politikk. Samtidig trenger vi gode, innovative og skalerbare spesifikke tiltak. Det vil ikke være mulig å gi en-til-en oppfølging til alle som ønsker det. Digitale tiltak kan være både effektive og personellbesparende hvis de iverksettes på riktig måte, sier Bang Nes.
– Jeg tror at resultatene fra studien vil være av stor interesse for kommunale ledere og politikere som søker effektive tiltak for å forbedre livskvalitet og psykisk helse i befolkningen. Dette tiltaket er en ressursbesparende og mulig kostnadseffektiv livskvalitetsfremmende intervensjon som enkelt kan brukes i Kommune-Norge, sier Bang Nes.
– Vi jobber nå med å lage en versjon av tiltaket som enkelt kan tas i bruk av kommunene. I tillegg har vi laget en Hverdagsglede-app som kan brukes i kombinasjon med kurset eller alene. Det jobbes nå med lansering av appen, avslutter Bang Nes.
Referanse
Prydz MB, Czajkowski NO, Eilertsen M, Røysamb E, Nes RB, A Web-Based Intervention Using “Five Ways to Wellbeing” to Promote Well-Being and Mental Health: Randomized Controlled Trial, JMIR Ment Health 2024;11:e49050 https://mental.jmir.org/2024/1/e49050