Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Koronavirus-pandemien ikke lenger en internasjonal folkehelsekrise»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Koronavirus-pandemien ikke lenger en internasjonal folkehelsekrise

Nyhet

Koronavirus-pandemien ikke lenger en internasjonal folkehelsekrise

Verdens helseorganisasjon erklærte i dag at korona-pandemien ikke lenger er en internasjonal folkehelsekrise (PHEIC). Pandemien er dermed over i en ny fase.

Verdens helseorganisasjon erklærte i dag at korona-pandemien ikke lenger er en internasjonal folkehelsekrise (PHEIC). Pandemien er dermed over i en ny fase.


– Vi mener dette er en riktig beslutning. Mange land i verden er tilbake til normalen og er i stand til å håndtere viruset på en god måte, selv om det fortsatt er store ulikheter mellom ulike land, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI.

I Norge har det ikke vært noen pålagte smitteverntiltak mot covid-19 siden februar 2022. Beslutningen får derfor ingen direkte betydning for Norge. 

Etter Det internasjonale helsereglementet (IHR) kan WHOs generaldirektør erklære en internasjonal folkehelsekrise (PHEIC) dersom en ekstraordinær situasjon utgjør en folkehelsetrussel mot andre land og situasjonen kan fordre internasjonal koordinering av tiltak.  

Fortsatt viktig med overvåkning og beredskap 

Fra det nye koronaviruset kom til Norge i februar 2020 til april 2023 har de aller fleste blitt smittet minst én gang. Koronaviruset vil likevel ikke forsvinne; det vil fortsette å utvikle seg og vi vil se nye varianter. Det betyr at de fleste vil bli smittet flere ganger i livet. 

Den utbredte immuniteten i befolkningen etter vaksinasjon og infeksjon gjør at viruset er en mye mindre trussel nå. Risikoen for alvorlig sykdom er nå mye mindre for de fleste, men det vil fortsatt forekomme noen alvorlige tilfeller, særlig blant de eldste. 

– Selv om den kritiske fasen av pandemien er over, er det fortsatt viktig med god overvåkning og beredskap og oppfriskningsvaksinasjon for dem som trenger det, sier Trygve Ottersen. 

 – Vi vil vurdere WHOs anbefalinger for denne nye fasen og følge opp dem som er relevante for Norge, sier Ottersen. 

Lærdommer fra pandemien 

Pandemien har vært en alvorlig hendelse for folkehelsa i Norge. 21 348 personer har vært innlagt i sykehus for covid-19 og 2667 av dem har vært innlagt på intensivavdeling. 5470 personer har dødd av covid-19 i Norge. Mange har fått senfølger av sykdommen, og tiltakene mot pandemien har påvirket mange. 

– Vi prioriterer nå to typer etterarbeid. Vi forsker konsekvensene av pandemien, inkludert senfølger av sykdommen, bivirkninger av vaksinasjon og konsekvenser av smitteverntiltakene for folkehelsa. Og vi oppsummerer lærdommer fra pandemihåndteringen og jobber for å styrke beredskapen mot nye epidemier, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i FHI. 

Mer informasjon