Utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC. Det er påvist smitte hos 6 personer, bosatt i ulike deler av landet. Utbruddet har gått over tid og smittekilden er foreløpig ukjent.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFHI har startet utbruddsetterforskning sammen med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
To av de seks personene ble syke i oktober og november 2022, mens de resterende fire personene ble syke i februar, mars og mai i år. Ingen av dem har utviklet alvorlig sykdom. De er i alderen 14 – 49 år, og fem av dem er menn.
To av personene er bosatt i Rogaland, de andre i Viken, Trøndelag, Vestland og Oslo.
Bakterien EHEC O157:H7 med lik genetisk profil er påvist hos alle de seks smittede.
Symptomer på EHEC-infeksjon
E. coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterier.
EHEC-bakterier kan gi diaré, som kan være blodig. Dette kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lengre tid hos barn. I sjeldne tilfeller kan bakterien gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS). Det er spesielt barn, eldre og de med svekket helse som er utsatt for å utvikle HUS, som er en alvorlig nyresykdom.
– Vi har gode prosedyrer for oppfølging av tilfeller med EHEC-infeksjon, og ingen av personene i dette utbruddet har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS, sier lege Hilde Marie Lund ved FHI.
Jakter på smittekilden
Det er foreløpig uvisst hva som er smittekilden, men det er vanlig at mage-
tarmbakterier smitter gjennom matvarer.
– Personene som har fått påvist bakterien er bosatt i fem fylker og de er blitt smittet på ulike tidspunkter som går over en lang periode. Vi antar derfor at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert over hele landet og som har relativt lang holdbarhet. Intervju av personene pågår for å kartlegge om de kan ha en felles smittekilde, sier Lund.
– Vi kan ikke si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det kan komme nye tilfeller. Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker klarer vi ikke å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde.
– Vi følger situasjonen nøye og jobber tett med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet, legger hun til.
Forebyggende tiltak
God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.
E. coli-bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person.
Andre råd for å unngå smitte med E. coli er:
- gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
- unngå dårlig stekte hamburgere
- hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- unngå ikke-desinfisert drikkevann, som for eksempel å drikke fra vann ute i naturen
- unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
- grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
- oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
- vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat
Se også: