Sesongen for omgangssyke med norovirus er like om hjørnet
Nyhet
|Publisert
De første utbruddene med norovirus er meldt til FHI denne høsten. God håndhygiene med såpe og vann minsker sjansen for at du blir smittet og beskytter mot videre spredning av viruset.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenNorovirus er svært smittsomt og spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles eller bor tett. Det er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom, og personer i alle aldersgrupper kan bli smittet og syke. Sykdommen er vanligvis mild og går over av seg selv etter 1–3 dager hos ellers friske personer.
Norovirusinfeksjon er ikke meldingspliktig til FHIs meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). FHI har derfor ikke tall på antall tilfeller av infeksjonen i 2023. Utbrudd av norovirusinfeksjon i helseinstitusjoner og utbrudd der det er mistanke om smitte via næringsmidler meldes til FHIs utbruddsvarslingssystem Vesuv.
– Siden 1. oktober er det meldt om 5 norovirusutbrudd til Vesuv. Samtidig vet vi at mange utbrudd ikke varsles, så dette tallet er nødvendigvis ikke representativt. Antall meldte utbrudd så langt denne høsten ser ut til å ligge på samme nivå som i fjor, sier lege Hilde Marie Lund ved FHI.
FHI minner om de forebyggende rådene for å minske risikoen for smitte av norovirus:
God hånd- og kjøkkenhygiene forebygger smitte
– Har du omgangssyke eller mistenker at du kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bør du være ekstra nøye med å vaske hendene med såpe og vann. Du bør ikke tilberede og servere mat til andre, sier Lund.
Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon som sprit har begrenset effekt mot norovirus.
– På steder der mange er samlet bør det være enkelt å få vasket hendene. Det er viktig at det tilrettelegges for dette på skoler, i barnehager o.l., sier Lund.
Når kan du gå tilbake til skole og jobb?
Vanligvis kan du vende tilbake til skole eller jobb når du føler deg frisk igjen. Barn i barnehage, personer som håndterer mat (for eksempel storkjøkken, kantine, restaurant e.l.) og helsepersonell bør ikke vende tilbake til barnehage eller arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.
Symptomer og smittsomhet
Det tar vanligvis 12–48 timer fra du blir smittet til du blir syk. Symptomene er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. I tillegg får mange influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at symptomene har gitt seg.
Viktig med drikke
Hos de aller fleste vil infeksjonen gå over av seg selv i løpet av et par dager. Det er normalt ikke behov for å oppsøke lege ved norovirusinfeksjon.
Det finnes ingen behandling mot omgangssyke, men du kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det viktigste er å forhindre uttørking. Det er derfor viktig å få i seg rikelig med drikke for å erstatte væsketapet ved diaré og oppkast.
Norovirus i helseinstitusjoner
Norovirus var den klart vanligste årsaken til utbrudd av smittsom sykdom i helseinstitusjoner før covid-19.
– På senhøsten og vinteren bør helseinstitusjoner alltid mistenke norovirusinfeksjon dersom noen av de ansatte eller pasienter/beboere har oppkast eller diaré, sier Lund.
Tiltak i helseinstitusjoner
For å hindre videre smittespredning i helseinstitusjoner, er det viktig at tiltak iverksettes raskt. Det viktigste enkelttiltaket ved siden av skjerpet håndhygiene er isolasjon av den eller de som er syke.
Helsepersonell, kjøkkenpersonell og renholdere som arbeider i helsetjenesten skal ikke være på jobb dersom de har symptomer på smitte med norovirus (oppkast/diaré) og bør ikke vende tilbake til arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg. Ledelsen ved institusjonen, smittevernpersonale og kommunelegen bør informeres raskt, og det bør oppnevnes en person som er ansvarlig for utbruddshåndteringen.
Varsling om utbrudd
Ved mistanke om utbrudd av norovirus ved en helseinstitusjon, skal kommunelegen og FHI varsles. FHI varsles gjennom utbruddsvarslingssystemet Vesuv. Hvis det har gått mer enn fire dager fra siste syke pasient eller ansatt ble symptomfri til neste sykdomstilfelle, varsles det som to separate utbrudd. Utbrudd på flere avdelinger ved samme helseinstitusjon, der man regner det som lite sannsynlig at smitte har skjedd mellom avdelingene, varsles som separate utbrudd.
- Omgangssjuke forårsaka av norovirus
- Norovirus – mage-tarminfeksjoner i kommunale helseinstitusjoner
- Varsling av smittsomme sykdommer – veileder for helsepersonell