Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ny oppfriskningsdose anbefales til de som er 75 år og eldre og sykehjemsbeboere»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ny oppfriskningsdose anbefales til de som er 75 år og eldre og sykehjemsbeboere

Nyhet

Ny oppfriskningsdose anbefales til de som er 75 år og eldre og sykehjemsbeboere

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om ny oppfriskningsdose med koronavaksine til de som er 75 år eller eldre, og sykehjemsbeboere hvis det har gått mer enn 6 måneder siden forrige dose.

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om ny oppfriskningsdose med koronavaksine til de som er 75 år eller eldre, og sykehjemsbeboere hvis det har gått mer enn 6 måneder siden forrige dose.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Selv om smitteutviklingen utover våren og sommeren er usikker, mener FHI at det er sannsynlig at det kan bli økende smitte i løpet av de nærmeste månedene. For å beskytte de som rammes hardest av en eventuell ny smittebølge anbefaler FHI en ny oppfriskningsdose. 

– Siden koronavaksinens effekt mot alvorlig sykdomsforløp avtar noe over tid, mener vi at det er grunn til å anbefale at de eldste og sykehjemsbeboere som tok 4. dose i fjor sommer og tidlig høst nå tar en ny oppfriskningsdose, sier Are S. Berg, avdelingsdirektør ved FHI. 

FHI anser det som sannsynlig at samme aldergruppe vil ha behov for en ny oppfriskningsdose også til høsten, før vintersesongen 2023-24.  

Berg forklarer at det bør gå seks måneder mellom dosene. De som ønsker ny dose bør oppsøke tilbudet i løpet av april for å sikre tilstrekkelig intervall til den planlagte høst-dosen.  

Gjennomgått sykdom og vaksine gir god beskyttelse 

Hybrid immunitet, det vil si immunitet etter kombinasjon av infeksjon og vaksinasjon, gir bedre beskyttelse enn vaksinasjon alene og holder seg godt over tid også hos eldre. Behovet for ny dose nå er derfor lavere for dem som i tillegg til vaksinasjon også har gjennomgått koronasykdom.  

Kommunene tilbyr oppfriskningsdose 

Kommunene vil informere om hvordan tilbudet er organisert hos dem og hvordan de som ønsker vaksine skal gå frem for å få gjennomført vaksineringen. Koronavaksinasjon er gratis.