Nedgang i antall barn født med kromosomavvik
Nyhet
|Publisert
Andel gravide der fosteret får påvist kromosomavvik fortsetter å øke. Svangerskap med kromosomavvik som ble avsluttet etter 12. uke økte også fra 61 prosent i 2021 til 77 prosent i 2022.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenMedisinsk fødselsregister (MFR) frigir nå komplette fødselstall fra 2022. Fødselsregisteret trekker i denne artikkelen frem spesielt frem temaet kromosomavvik. Du kan finne flere tall i:
Andel svangerskap med kromosomavvik og trisomisyndrom
Kromosomavvik er endringer i kromosomene, enten i oppbyggingen av kromosomet eller i antall. Kromosomavvik er en vanlig årsak til spontanabort.
Trisomi er en type kromosomavvik. Hvis et foster ikke har et kromosompar, men isteden tre av samme kromosom, kalles det en trisomi. De fleste av trisomiene er uforenlige med liv. Tre trisomier er forenelig med liv: trisomi 13: Pataus syndrom, trisomi 18: Edwards syndrom, og trisomi 21: Downs syndrom. De fleste barn med trisomi 13 og 18 lever bare i noen uker eller måneder fordi de har flere alvorlige utviklingsavvik.
Andelen svangerskap som får påvist ett eller flere kromosomavvik har økt jevnt over de siste ti årene, fra 0,38 prosent av alle svangerskap i 2013 til 0,52 prosent i 2022.
Andelen svangerskap med trisomi 21 (Downs syndrom) økte også i samme tidsrom, fra 0,21 prosent i 2013 til 0,33 prosent i 2022.
Dette er en trend som har pågått over flere tiår2. Økningen i svangerskap med trisomi-syndromer er vist å henge sammen med stigende gjennomsnittsalder hos gravide 2,3,4.
– Svært lav og høy alder er kjente risikofaktorer for å få barn med trisomi. Utviklingen med økende alder for gravide kvinner og økende andel svangerskap registrert med trisomi fortsetter også i 2022, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, overlege ved Medisinsk fødselsregister ved FHI.
Svangerskapsavbrudd i svangerskap med påvist kromosomavvik
Utviklingen av fosterdiagnostikk, inkludert NIPT, gjør at det er lettere å stille trisomidiagnosen tidligere i svangerskapet, og oftere enn før er diagnosen nå kjent før fødselen.
– De nye tallene fra medisinsk fødselsregister viser at i 2022 ble 77 prosent av alle svangerskap med kromosomavvik avsluttet etter 12. uke, mot 61 prosent i 2021, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved FHI.
Tilsvarende endring ses i svangerskap med trisomi 21 (Downs syndrom), der andelen som ble avsluttet etter 12. uke (nemndbehandlet abort) steg fra 54 prosent i 2021 til 73 prosent i 2022, fastslår Thomsen.
Medisinsk fødselsregister har ikke informasjon om svangerskap som blir avbrutt før 12. svangerskapsuke.
- I 2021 ble det født 88 barn med kromosomavvik, 13 av dem dødfødte, mens det i 2022 ble født 64, hvorav 9 var dødfødte.
- Det ble født 56 barn med trisomi 21 i 2021, hvorav 2 dødfødte, mens det i 2022 ble født 48 barn med trisomi 21 hvorav 6 var dødfødte.
Utvidet tilbud om undersøkelser i svangerskapet
Gravide kvinner har med endring av Bioteknologiloven i 2020 fått et utvidet tilbud om undersøkelser i svangerskapet. I løpet av 2021 og 2022 ble tilbud om tidlig rutineundersøkelse med ultralyd i svangerskapsuke 11–14 etablert ved alle helseregioner i Norge som del av nasjonale rutiner for svangerskapsomsorg.
I tillegg tilbys gravide over 35 år ved termindato eller som har særskilt medisinsk grunnlag en NIPT for trisomi. NIPT står for “non-invasiv prenatal test”, og er en DNA-test som undersøker om fosteret kan ha forandringer på kromosomer. I Norge brukes NIPT for å undersøke om fosteret har en ekstra kopi av bestemte kromosomer og dermed trisomi 21: Downs syndrom, trisomi 13: Pataus syndrom, eller trisomi 18: Edwards syndrom.
Gravide som er under 35 år ved termin kan nå få utført NIPT ved en godkjent privat virksomhet, men må selv betale for undersøkelsen.
Flere tar NIPT
Foreløpig rapporteres bruk av NIPT i svangerskapet systematisk kun i to av fire norske helseregioner, men registeret mottar også en del meldinger om NIPT-bruk fra fødeavdelinger i de andre to helseregionene. Medisinsk fødselsregister har hittil ikke etterspurt svaret på testen, bare om kvinnen har vært testet.
Registeret har per dags dato ingen oversikt over hvor mange som tar NIPT i privat regi.
Fra alle helseregionene samlet ser vi en tydelig økning i gravide som har benyttet tilbudet om NIPT i offentlige institusjoner, stigende fra under 1 prosent i 2021 til over 2 prosent av gravide i 2022.
– I de to regionene som registrerer NIPT systematisk er tallene høyere. For alle kvinner som har født barn i en av de to helseregionene er det nå 5 prosent som har fått utført NIPT i svangerskapet mot under 1 prosent i 2021. Blant kvinner i hele Norge som i fjor valgte å avbryte svangerskapet etter minimum 12 ukers varighet registrerte vi at 30 prosent hadde fått utført en NIPT i 2022 mot 8 prosent i 2021, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, overlege ved Medisinsk fødselsregister ved FHI.
Ytterligere nedgang i dødfødsler
Tiåret (2013–2022) viser samtidig at generelt blant kvinner som føder barn i Norge er det stadig færre fostre som dør før fødselen, under fødselen, eller etter fødselen. Dette tyder ifølge Thomsen på god svangerskaps- og barselomsorg.
– Vi ser en ytterligere nedgang i dødfødsler i 2022. Dette er gledelig, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen.
Referanser
- Thomsen LCV et al. Årsrapport for Medisinsk fødselsregister 2022. Svangerskap og fødsler i Norge. Folkehelseinstituttet, 2023
- Melve KK et al. Registration of Down syndrome in the Medical Birth Registry of Norway; validity and time trends. Acta Obstetrica Gynecologica Scandinavica. 2008
- Aasen HM et al. Trisomi 21 – insidens, diagnostikk og svangerskapsavbrudd 1999–2018. Tidsskrift for den norske legeforening. 2018
- Cuckle H, Morris J. Maternal age in the epidemiology of common autosomal trisomies. Prenatal Diagnosis. 2021