Markant økning i legemiddelkostnader i 2022
Nyhet
|Publisert
Det har vært en markant økning i legemiddelkostnadene i perioden 2018–2022. Økt legemiddelforbruk, endringer i valutakurs og salg av nye kostbare legemidler bidrar til økte legemiddelutgifter. Koronavaksiner og nye blodsukkersenkende legemidler er blant medisinene som har bidratt til økte utgifter de siste par årene.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDen nye rapporten Legemiddelforbruket i Norge 2018-2022 gir en oversikt over totalt salg av legemidler og legemiddelkostnader i Norge. Tallene er basert på data fra Grossistbasert legemiddelstatistikk som inkluderer all salgsdata fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen. Inkludert i legemiddelkostnadene er både det offentlige og privatpersoners utgifter til legemidler.
Generelt vil en økende befolkningsvekst med en større andel av eldre i befolkningen bidra til at legemiddelforbruket i Norge øker. Den publiserte rapporten viser at utviklingen i legemiddelkostnadene (apotekenes innkjøpspriser (AIP)) har økt betydelig de siste årene, og at kostnadene har økt mer enn hva volumveksten målt i doser (definerte døgndoser, DDD) skulle tilsi. Totalsalget i doser (DDD) økte med 15 % mens kostnader (AIP) økte med 34 %.
Sammensatte årsaker til økte kostnader
Økt legemiddelforbruk, endringer i valutakurs, koronavaksiner og salg av nye kostbare legemidler bidrar til økte utgifter. –Blodsukkersenkende legemidler som brukes til behandling av type 2 diabetes i tillegg til blant annet alvorlig overvekt er blant nye og kostbare legemidler som bidrar til å øke totalkostnadene, forklarer seniorrådgiver Live Storehagen Dansie i Folkehelseinstituttet.
Kostnader til legemidler til dyr øker også
Salget av veterinære legemidler har også økt kraftig i perioden 2018–2022. I 2022 ble det totalt solgt legemidler til dyr for 1,9 milliarder kroner. Dette er en økning på 9,5 % i forhold til 2021. Den største andelen av kostnadene går til legemidler til bruk i fiskeoppdrett.
Legemiddelforbruket i Norge
Årets rapport, Legemiddelforbruket i Norge 2018-2022, inneholder tall fra Grossistbasert legemiddelstatistikk. Denne rapportserien har inneholdt data om legemidler fra to kilder de siste årene, Grossistbasert legemiddelstatistikk og Reseptregisteret, som til sammen gir et utfyllende bilde av legemiddelforbruket i Norge med detaljer om blant annet alder, kjønn og resepttype. Reseptregisteret er utviklet til et nytt register, Legemiddelregisteret (LMR), med alle historiske data fra Reseptregisteret. LMR er fortsatt under utvikling og Folkehelseinstituttet vil publisere data fra LMR i en separat rapport i 2024. Data presentert i denne rapporten vil derfor ikke kunne gi en utfyllende beskrivelse, slik som hvem som tar i bruk nye kostbare legemidler og om kostnadsøkningen er størst for det offentlige eller for privatpersoner.