Internasjonalt prosjekt: Ungdomsfedme kan reduseres ved å involvere unge
Forskningsfunn
|Publisert
For å klare å redusere økende fedme blant ungdom i Europa, er det behov for å involvere de unge i både forskning og politiske beslutningsprosesser, viser internasjonalt prosjekt ledet av Folkehelseinstituttet.
I fem år har det internasjonale forskningsprosjektet «CO-CREATE - Confronting Obesity: Co-creating policy with youth» undersøkt hvordan samfunnet kan legge til rette for å redusere overvekt og fedme hos ungdom i Europa. Funnene som legges fram i tidsskriftet Obesity Reviews denne uken, viser gjennomgående behov for å involvere ungdom i beslutningsprosesser som gjelder dem.
Fedme blant unge øker
I Europa har andelen barn med fedme vært økende i mange år. Samlet sett har mellom 15 og 20 prosent av norske barn mellom 8 og 15 år, overvekt eller fedme. Det vil si om lag 1 av 6 barn.
— Forskere som ønsker å finne løsninger på fedmekrisen, følger ofte tradisjonelle linjer med hovedfokus på kosthold og fysisk aktivitet, men bildet er langt mer komplekst enn det, sier områdedirektør og prosjektets leder, Knut Inge Klepp.
Vi må tenke nytt
Prosjektet CO-CREATE, med støtte fra EUs Horizon2020 program, har snudd opp ned på dette ved å involvere ungdom fra flere europeiske land i en rekke studier. De har utviklet flere nyskapende verktøy for å involvere unge i politikkutforming og forskning.
Et av verktøyene er CO-CREATE Dialogue Forum Tool, som er utviklet for å fremme dialog og trygg involvering der unge kan dele erfaringer om temaer som angår dem og samarbeide om forslag til politiske tiltak med politikere og beslutningstakere. Poenget er at man på denne måten kan søke og motta synspunkter man ellers ikke ville vært oppmerksom på.
— Disse verktøyene, sammen med viktige funn, som blant annet den tette koblingen mellom mental helse og fedme, er resultater som vi mener er viktig å dele med politikere og forskningsmiljø, sier Klepp.
Mental helse og fedme
Problemer med fedme er tett knyttet til sosialt nettverk, selvbilde, selvtillit og selvbestemmelse. Dette igjen, er formet av de unges omgivelser, både fysiske og digitale, og sosiale medier som ofte promoterer kommersielle interesser, viser noen av funnene.
— Å tilby unge mennesker råd om kosthold og trening er rett og slett ikke nok. Dette prosjektet viser at for å kunne håndtere fedme blant unge, så må vi forstå deres sosiale og psykiske opplevelser og skape endringer i miljøet rundt dem, sier Klepp.
Unge må få en stemme
I tillegg til å vektlegge det psykososiale aspektet, har de involverte ungdommene i dette prosjektet, blant andre Press – Redd Barna Ungdom, utarbeidet en erklæring med krav om strukturelle endringer, som inkluderer; forbud mot markedsføring av usunn mat til barn under 18 år, også i sosiale medier, innføring av sukkerskatt på brus, bedre skolemat og større, og et variert tilbud om fysisk aktivitet.
— Unge må få ta større del i beslutninger som gjelder dem. Deres ønsker og krav må bli hørt av beslutningstakere. Hvis vi ikke lytter, vil vi aldri vite hva som gjelder for deres helse, sier Klepp.
I 2018 bevilget Europakommisjonen 100 millioner kroner fra sitt forskningsbudsjett i "Horizon2020" til CO-CREATE-prosjektet. Det har vært et samarbeid mellom 14 partnere fra seks europeiske land, samt Sør-Afrika, Australia og USA. Partnerne kommer fra ulike sektorer i samfunnet, og ulike fagdisipliner.
Utdrag av noen av CO-CREATE-studiene publisert i Obesity Reviews:
I en av studiene som publiseres i dag, er det laget en dynamisk simuleringsmodell basert på tilbakemeldinger fra ungdom i fem europeiske land, som har vektlagt mental helse som en viktig faktor for fedme. Denne modellen viser at hvis kroppspress og psykososialt stress ble redusert med 25%, ville det føre til en reduksjon i omfanget av overvekt fra 30% til 26%, samtidig med bedring i mental helse.
Aguiar A. et al (2023) Understanding the dynamics emerging from the interplay amongst poor mental wellbeing, energy balance-related behaviours, and obesity prevalence in adolescents: A simulation-based study. Contact: Anaely.Aguiar@uib.no
En annen studie viser en betydelig kobling mellom bruk av sosiale medier og symptomer på spiseforstyrrelser, negativt kroppsbilde og angst.
Blanchard L. et al (2023) Associations between social media, adolescent mental health and diet: a systematic review. Contact: Laurence.Blanchard1@lshtm.ac.uk
En av studiene fra Universitetet i Bergen, som også er involvert i CO-CREATE, har undersøkt etiske dilemmaer ved å involvere unge i slike studier. Den viser at unge over 12 år bør få lov til å delta i forskningsprosjekter, så lenge etiske komiteer har vurdert det som trygt.
Samdal O. et al (2023). Balancing protection and empowerment when involving children and adolescents in social science research and policy projects. Contact: oddrun.samdal@uib.no
En studie fra Universitetet i Oslo, fant at ved å involvere unge i utforming av politikkforslag for å forebygge fedme, kan man øke deres evne til politisk handling, samt endre forståelsen av fedme fra et individperspektiv til et samfunnsperspektiv.
Herstad S. et al (2023) Adolescents’ capacity to take action on obesity: a concurrent controlled before-and-after study of the European CO-CREATE project. Contact: s.h.herstad@medisin.uio.no