Ikke økt risiko for misdannelser ved bruk av metformin i svangerskap med diabetes
Forskningsfunn
|Publisert
Resultater fra en nordisk studie på gravide med type 2-diabetes tyder på at bruk av legemiddelet metformin ikke fører til misdannelser hos fosteret.
Forekomsten av type 2-diabetes er økende blant kvinner i fertil alder. Tilstanden kjennetegnes av for høyt blodsukker, og dette kan forverres under graviditeten og må derfor behandles og følges opp i svangerskapet.
– Høyt blodsukker i seg selv øker risikoen for misdannelser. Derfor er det viktig at gravide med diabetes får effektiv, men sikker behandling, sier Lars Kjerpeseth, forsker ved avdeling for kroniske sykdommer ved Folkehelseinstituttet.
For å regulere blodsukkeret hos gravide med type 2-diabetes har man tradisjonelt behandlet med insulin. Det anses som trygt å bruke under graviditeten, men må gis som injeksjoner med sprøyte. De siste årene har det blitt vanligere å gi metformin til denne gruppen. Metformin er enklere for pasientene da det tas som tabletter, og det har lite bivirkninger og god effekt på blodsukkeret. Metformin selges under navnene Metformin og Glucophage på apoteket.
– Vi ville finne ut om det er økt risiko for medfødte misdannelser hos fosteret hvis mor bruker metformin i første trimester i svangerskapet, sammenlignet med insulin, ettersom vi vet at metformin, i motsetning til insulin, overføres til barnet via morkaken, fortsetter Kjerpeseth.
Betryggende resultater
Resultatene fra studien viser at i 4,7 prosent av graviditetene hvor mor hadde brukt metformin hadde barnet en misdannelse og tilsvarende andel for bruk av insulin var 5,7 prosent. Vanligvis forekommer misdannelser hos cirka 3 prosent av nyfødte.
Hjertemisdannelser var den vanligste typen av misdannelse, og forekom i 2.0 prosent av svangerskapene der mor hadde brukt metformin og 2.1 prosent ved bruk av insulin.
Forskeren synes resultatene er betryggende for pasienter og forskrivere som ønsker å bruke metformin i svangerskapet.
– Misdannelser er ofte en bekymring når det er behov for å bruke legemidler hos gravide. Selv om metformin i seg selv ikke ser ut til å øke risikoen for misdannelser ser vi likevel en forhøyet forekomst av misdannelser – både hos de som bruker metformin og hos de som bruker insulin. Dette understreker viktigheten av gravide med type 2-diabetes får adekvat behandling til å regulere blodsukkeret, sier Kjerpeseth.
Om studien og begrensninger
I studien samarbeider forskere fra Folkehelseinstituttet med forskere fra flere nordiske land, i en studie hvor det er koblet sammen data fra helseregistre i Norge, Sverige, Finland og Island.
Metformin og insulin har blitt sammenlignet i tidligere studier av gravide kvinner, men studiene har vært små og eksponering i første trimester er lite undersøkt.
– Medfødte misdannelser er sjeldne. Derfor er det en fordel at vi har kunnet bruke registerdata fra flere land for å oppnå tilstrekkelig styrke i vår studie til å få robuste resultater, sier Kjerpeseth.
Forskerne hadde data på over 3,7 millioner kvinner og barn. 4023 av fødslene var hos kvinner med type 2-diabetes. 3145 kvinner brukte metformin (293 av disse brukte også insulin) og 878 kvinner brukte insulin.
Studien har noen begrensninger. Til tross for data fra helseregistre i fire land så hadde forskerne kun styrke nok, altså tilstrekkelig antall fødsler, til å studere risikoen for alle misdannelser og hjertemisdannelser samlet, og ikke mer spesifikke misdannelser.
Studien inkluderte kun kvinner som fullførte svangerskapet sitt og fødte barn. Forskerne kunne derfor ikke studere kvinner som gjennomgikk abort etter å ha benyttet metformin.
Studien er en del av et større FHI-prosjekt (NorPreSS/InPreSS) som undersøker sikkerheten av legemiddelbruk i svangerskapet og er finansiert av NordForsk og Forskningsrådet.
Mer informasjon
- Vitenskapelig artikkel: Metformin Versus Insulin and Risk of Major Congenital Malformations in Pregnancies With Type 2 Diabetes: A Nordic Register-Based Cohort Study | Diabetes Care | American Diabetes Association (diabetesjournals.org)
- Diabetes Care On Air | Diabetes Care | American Diabetes Association (diabetesjournals.org) (episode 2. august 2023 - podcast hvor Kjerpeseth er intervjuet om studien