Oppdatert: Alvorlig E. coli-utbrudd er ikke over
Nyhet
|Oppdatert
Det pågår fortsatt et alvorlig utbrudd forårsaket av mage- og tarmbakterien E. coli (EHEC), som i verste fall kan gi akutt nyreskade hos barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar. Det er så langt påvist smitte hos 24 personer. Flere enn halvparten av de smittede er barn under 13 år, og 9 av disse har utviklet alvorlig sykdom.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDenne nyheten er oppdatert 31.10.2023. Se hvilke oppdateringer som er gjort nederst på denne siden.
– Dette er en alvorlig situasjon og mange små barn har blitt svært syke. Dette er det største EHEC-utbruddet vi har hatt i Norge, sier seksjonsleder Susanne Hyllestad ved FHI.
– Det viktigste folk selv kan gjøre for å redusere risikoen for å bli syk, er å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig og andre kjøttfarseprodukter, sier Hyllestad.
– E. coli-bakteriene dør ved sterk varme, men overlever frysing. Derfor må både ferske og frosne produkter gjennomstekes. I tillegg er det viktig å huske å vaske hender og utstyr etter håndtering av både ferskt og frossent kjøtt, legger hun til.
Mange små barn blant de alvorlig syke
* Dette avsnittet er oppdatert 31.10.23
Utbruddet pågår fortsatt. Det er så langt påvist smitte hos 24 personer. De ble syke fra juli til oktober 2023 og alle er smittet i Norge. De er i alderen 1 til 55 år og er bosatt i Trøndelag (15), Viken (4), Vestfold og Telemark (2), Innlandet (1), Møre og Romsdal (1) og Nordland (1). 15 av de smittede er under 13 år. Ni av barna har utviklet den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS).
Utbruddsetterforskningen pågår for fullt
Det er tett samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og berørte kommuneoverleger. Utbruddsbakterien er funnet i hamburger, men også andre kjøttdeig- og farseprodukter hvor de samme råvarene har blitt brukt, er trukket tilbake. Sporingsarbeidet er komplisert, og Mattilsynet kan ikke utelukke at flere produkter kan bli trukket fra markedet. FHI presiserer at det derfor er svært viktig at folk følger rådene for god mathygiene.
Råd for å unngå smitte med mage-tarm-infeksjoner (inkludert EHEC)
- Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker, kjøttdeig og liknende), i tillegg til hele stykker av svin- og fjørfekjøtt.
- Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
- Ha god kjøkkenhygiene, også ved utegrilling.
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat.
- Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
- Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann.
EHEC kan gi alvorlig sykdom
EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré.
I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen HUS, som kan føre til akutt nyreskade. Det er spesielt barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle HUS. Opp mot 10 prosent av barn med HUS utvikler varig nyreskade og dødsfall kan forekomme.
EHEC-bakterier smitter lett mellom mennesker, så god håndhygiene er viktig etter toalettbesøk, samt før matlaging og måltider.
E. coli finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. Den mest alvorlige varianten er EHEC, som er den bakterien vi ser i dette utbruddet.
* Nyheten er oppdatert 31.10.23 med denne informasjonen:
Utbruddet pågår fortsatt. Det er så langt påvist smitte hos 24 personer. De ble syke fra juli til oktober 2023 og alle er smittet i Norge. De er i alderen 1 til 55 år og er bosatt i Trøndelag (15), Viken (4), Vestfold og Telemark (2), Innlandet (1), Møre og Romsdal (1) og Nordland (1). 15 av de smittede er under 13 år. Ni av barna har utviklet den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS).
Se også: