Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Infeksjoner og antibiotikabruk under graviditet knyttet til barneastma»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Infeksjoner og antibiotikabruk under graviditet knyttet til barneastma

Forskningsfunn

Infeksjoner og antibiotikabruk under graviditet knyttet til barneastma

Mors antibiotikabruk og infeksjoner under graviditet er assosiert med astma hos barnet, viser en ny MoBa studie. Men det er fortsatt viktig for gravide å ta antibiotika når de har fått beskjed om det fra legen.

Illustrasjonsfoto
Gutt med astma. Foto: Colourbox.com.

Mors antibiotikabruk og infeksjoner under graviditet er assosiert med astma hos barnet, viser en ny MoBa studie. Men det er fortsatt viktig for gravide å ta antibiotika når de har fått beskjed om det fra legen.


Rundt fire prosent av syvåringer i Norge har astma. Det har lenge vært kjent at antibiotikabruk under svangerskapet har vært knyttet til astma hos barn, men det har vært uklart om det er antibiotika eller selve infeksjonene som er hovedårsaken.

I denne studien har forskere fra Folkehelseinstituttet og Universitetet Oulu, Finland, sett på effekten av både antibiotika og infeksjoner under svangerskapet på utvikling av astma hos barna.

Forskerne analyserte data i to populasjonsbaserte kohorter, inkludert 53 417 barn i den norske kohortstudien for mor, far og barn (MoBa), og 541 036 barn i Medisinsk fødselsregister i Norge. Informasjon om infeksjoner i svangerskapet var tilgjengelig i MoBa-kohorten men ikke i fødselsregisteret.

Antibiotika assosiert med astma

  • I begge kohorter var mors antibiotikabruk under graviditet assosiert med astma hos barnet ved 7 års alder.
  • I MoBa-kohorten hadde barn av mødre som tok to eller flere antibiotika under svangerskapet 54 % økt risiko for astma ved syv års alder sammenlignet med barn av mødre som ikke tok antibiotika. De fant derimot ikke denne økningen i fødselsregisteret.
  • Risikoen for astma var høyere ved mors antibiotikabruk i andre og tredje semesteret av svangerskapet (17 uker eller senere) i MoBa-kohorten , men ikke i fødselsregisteret.

Hovedforskeren bak studien, Aino Rantala fra Folkehelseinstituttet, forklarer:

– I MoBa-kohorten fant vi at jo mer antibiotika mor tar, desto større er risikoen. Risikoen ser også ut til å øke ved bruk av antibiotika senere i svangerskapet. Dette kan skyldes at slutten av svangerskapet er særlig viktig for utviklingen av spedbarnets mikrobiota, som igjen er viktig for immunsystemet.

Sammenhengen mellom mors antibiotikabruk og astma hos barnet ble redusert da forskerne kontrollerte for mors infeksjoner under svangerskapet. Dette tyder på at infeksjoner hos mor under svangerskapet også påvirker risikoen for astma.

Morsinfeksjoner og astma

  • I MoBa-kohorten hadde barn av mødre som hadde to eller flere luftveisinfeksjoner 14 % høyere risiko for astma ved 7 års alder enn barn av mødre uten slike infeksjoner.

– Det som er spesielt interessant er at barn av mødre som hadde nedre luftveisinfeksjoner under svangerskapet, men som ikke brukte antibiotika for dem, hadde høyere risiko for astma, sammenlignet med barn av mødre som brukte antibiotika mot spesifikke infeksjoner, sier Rantala.

Hun understreker derfor viktigheten av å ta antibiotika kun når det trengs:

– Siden det å ha ubehandlede infeksjoner under svangerskapet kan utgjøre en enda større risiko for astma hos barn enn å bare ta antibiotika, er det lurt å ta foreskrevne antibiotika som er kjent for å ha god effekt mot spesifikke infeksjoner. Men siden det å ta to eller flere antibiotika under graviditet også øker risikoen for astma, er det nok ikke en god idé å ta antibiotika bare som en forholdsregel. Med andre ord bør gravide fortsatt bruke antibiotika, men bare når det er nødvendig.

Om studien

Det var noen små forskjeller i funnene i de to kohortene, som kan skyldes forskjellene i de to befolkningskohortene. Funnene som er rapportert i denne nettsaken ble kontrollert for en rekkefaktorer, inkludert mors alder, røyking under graviditet og type fødsel, men det kan også være andre faktorer involvert som de ikke kontrollerte, for eksempel genetiske eller andre miljømessige eksponeringer.

Studien er utført av forskere ved avdeling for kroniske sykdommer og Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet, i samarbeid med Senter for miljø- og luftveishelseforskning, Universitetet i Oulu, Finland. Studien er finansiert av European Respiratory Society og av Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

 

Referanser

Rantala, A.K., Tapia, G., Magnus, M.C. et al. Maternal antibiotic use and infections during pregnancy and offspring asthma: the Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study and a nationwide register cohort. Eur J Epidemiol (2022). https://doi.org/10.1007/s10654-022-00897-y