Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Gravide som tar koronavaksine blir beskyttet mot alvorlig omikronsykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Gravide som tar koronavaksine blir beskyttet mot alvorlig omikronsykdom

Forskningsfunn

Gravide som tar koronavaksine blir beskyttet mot alvorlig omikronsykdom

Britisk overvåking viser at de fleste gravide som ble innlagt på sykehus med moderat til alvorlig omikroninfeksjon var uvaksinerte, eller hadde fått færre vaksinedoser enn anbefalt.

Illustrasjonsbilde. Colourbox.com
Illustrasjonsbilde. Colourbox.com

Britisk overvåking viser at de fleste gravide som ble innlagt på sykehus med moderat til alvorlig omikroninfeksjon var uvaksinerte, eller hadde fått færre vaksinedoser enn anbefalt.


Det finnes lite forskning om hvordan gravide rammes av omikroninfeksjon. Nå kommer resultatene fra britisk overvåkning av gravide med covid-19 innlagt på sykehus i de første tre månedene av omikronperioden i Storbritannia. UK Obstetric Surveillance System (UKOSS) ved Universitetet i Oxford har fått rapporter fra alle 194 sykehus med fødeavdeling.

Blant 3699 gravide som ble innlagt på sykehus med påvist SARS-CoV-2 infeksjon hadde en fjerdedel symptomer, de øvrige ble innlagt av andre årsaker med en infeksjon uten symptomer.

Blant 986 kvinner med symptomer hadde 1 av 5 uvaksinerte moderat til alvorlig sykdom, denne andelen ble redusert til 1 av 20 hos kvinner med tre vaksinedoser.

30 kvinner ble innlagt i intensivavdeling, flertallet av disse kvinnene var uvaksinerte og ingen hadde fått tre vaksinedoser. Det ble registrert fire mødredødsfall på grunn av covid-19, tre av kvinnene var uvaksinerte og en hadde fått en vaksinedose.

Overlege og forsker Hilde Engjom har deltatt i arbeidet gjennom vitenskapelig samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oxford. 

– Selv om de fleste gravide som smittes med SARS-CoV-2 har milde eller ingen symptomer og føder friske barn, er gravide er en risikogruppe for alvorlig covid-19. Vaksinen beskytter både mor og barn mot alvorlig sykdom under svangerskapet og etter fødselen, sier Engjom.

– Denne studien viser at vaksinen gir viktig beskyttelse ved nye varianter av viruset, den viser også at gravide er bedre beskyttet hvis de følger oppdaterte vaksineråd.

I Norge anbefales alle gravide 2 doser med mRNA-vaksine og en ekstra dose hvis det er gått mer enn 20 uker etter andre dose.

– Det er viktig at gravide, og kvinner som planlegger å bli gravide, følger med når myndighetene i høst oppdaterer vaksineråd for voksne i risikogrupper, understreker Engjom.

Infografikk bmjmed.jpg

Figur: Informasjonsgrafikk på engelsk som kort oppsummerer funnene i den vitenskapelige artikkelen.