Mindre diabetes type 2 med inntak av mager fisk
Forskningsfunn
|Publisert
Økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent, og for overvektige med 39 prosent. Det viser nye forskningsresultater fra en studie gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.
Forskerne undersøkte data fra over 60 000 deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet. Resultatene ble publisert 18. august i det vitenskapelige tidsskriftet Diabetes Care:
Mager fisk skilte seg positivt ut
Forskerne undersøkte sammenhengen mellom kosthold og diabetes type 2 og hadde spesielt fokus på mager fisk, fet fisk og omega-3-tilskudd. Det viste seg at inntak av mager fisk under svangerskapet skilte seg ut.
– Økt inntak med mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent for hele gruppen, sier førsteforfatter av artikkelen og prosjektleder ved Havforskningsinstituttet, seniorforsker Jannike Øyen.
Mager fisk har lav fettprosent i fileten, som for eksempel torsk, sei eller hyse. Da studien startet hadde ingen av deltakerne diabetes. Deltakerne ble deretter fulgt opp i gjennomsnitt syv og et halvt år, og da hadde 683 deltakere utviklet diabetes type 2.
Effekten var sterkere hos de deltakerne som var definert som overvektige. Sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 ble redusert med 39 prosent for de som hadde en kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over 25, hvis de hadde mager fisk i kostholdet. Forskerne så ingen lignende effekter for fet fisk, eller på omega-3-tilskudd.
Funnene fra studien bekrefter også flere tidligere dyreforsøk som forskere fra Havforskningsinstituttet har gjort.
MoBa-data ligger til grunn
Seniorforsker Grace M. Egeland ved Folkehelseinstituttet var overordnet prosjektleder for studien, som baserer seg på data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Dette er en av verdens største helseundersøkelser som følger sine deltakere over et livslangt perspektiv. Da mødrene var gravide takket de ja til at hun og barnet i magen skulle delta i studien, og de har fylt ut spørreskjema om seg selv og barnet siden tidlig i graviditeten.
– Dette gjør at vi har data om kostholdet til deltakerne tidlig under graviditeten. I tillegg har vi hatt tilgang på data fra ulike helseregistre i Folkehelseinstituttet, sier Egeland.
Les mer om resultatene i denne artikkelen om at mager fisk gir mindre sannsynlighet for diabetes type 2 hos to av våre samarbeidspartnere i denne studien: