Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Mindre diabetes type 2 med inntak av mager fisk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mindre diabetes type 2 med inntak av mager fisk

Forskningsfunn

Mindre diabetes type 2 med inntak av mager fisk

Økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent, og for overvektige med 39 prosent. Det viser nye forskningsresultater fra en studie gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.

Torskefilet. Colourbox
Torskefilet. Colourbox

Økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent, og for overvektige med 39 prosent. Det viser nye forskningsresultater fra en studie gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.


Forskerne undersøkte data fra over 60 000 deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet. Resultatene ble publisert 18. august i det vitenskapelige tidsskriftet Diabetes Care:

Mager fisk skilte seg positivt ut

Forskerne undersøkte sammenhengen mellom kosthold og diabetes type 2 og hadde spesielt fokus på mager fisk, fet fisk og omega-3-tilskudd. Det viste seg at inntak av mager fisk under svangerskapet skilte seg ut.

– Økt inntak med mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent for hele gruppen, sier førsteforfatter av artikkelen og prosjektleder ved Havforskningsinstituttet, seniorforsker Jannike Øyen.

Mager fisk har lav fettprosent i fileten, som for eksempel torsk, sei eller hyse. Da studien startet hadde ingen av deltakerne diabetes. Deltakerne ble deretter fulgt opp i gjennomsnitt syv og et halvt år, og da hadde 683 deltakere utviklet diabetes type 2.

Effekten var sterkere hos de deltakerne som var definert som overvektige. Sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 ble redusert med 39 prosent for de som hadde en kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over 25, hvis de hadde mager fisk i kostholdet. Forskerne så ingen lignende effekter for fet fisk, eller på omega-3-tilskudd.

Funnene fra studien bekrefter også flere tidligere dyreforsøk som forskere fra Havforskningsinstituttet har gjort.

MoBa-data ligger til grunn

Seniorforsker Grace M. Egeland ved Folkehelseinstituttet var overordnet prosjektleder for studien, som baserer seg på data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Dette er en av verdens største helseundersøkelser som følger sine deltakere over et livslangt perspektiv. Da mødrene var gravide takket de ja til at hun og barnet i magen skulle delta i studien, og de har fylt ut spørreskjema om seg selv og barnet siden tidlig i graviditeten.

– Dette gjør at vi har data om kostholdet til deltakerne tidlig under graviditeten. I tillegg har vi hatt tilgang på data fra ulike helseregistre i Folkehelseinstituttet, sier Egeland.

Les mer om resultatene i denne artikkelen om at mager fisk gir mindre sannsynlighet for diabetes type 2 hos to av våre samarbeidspartnere i denne studien: