Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Livmorhalskreft nesten utryddet i Norge innen år 2039»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Livmorhalskreft nesten utryddet i Norge innen år 2039

Forskningsfunn

Livmorhalskreft nesten utryddet i Norge innen år 2039

Livmorhalskreft kan være nesten utryddet i Norge innen 18 år takket være effektiv vaksine og verdens høyeste vaksinasjonsdekning, viser en ny studie.

Ungdom får vaksine i overarm
HPV-vaksinen er et viktig redskap i arbeidet med å forebygge livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Livmorhalskreft kan være nesten utryddet i Norge innen 18 år takket være effektiv vaksine og verdens høyeste vaksinasjonsdekning, viser en ny studie.


Livmorhalskreft er en alvorlig sykdom. Hvert år dør mer enn 300 000 kvinner verden over som følge av sykdommen. 

HPV-viruset, med det fulle navnet humant papilloma virus, er et vanlig virus som i sjeldne tilfeller kan føre til kreft. Livmorhalskreft forårsakes av langvarig HPV-infeksjon og kan forebygges med HPV-vaksine og screeningundersøkelser av livmorhalsen.

Færre enn fire tilfeller i året i 2039

Nå viser en ny studie at livmorhalskreft kan være nesten utryddet i Norge innen 2039. På fagspråket omtales dette som eliminasjon. Det betyr at det er færre enn fire tilfeller av livmorhalskreft blant 100 000 kvinner i året.

 – Norge ligger an til å så godt som utrydde livmorhalskreft i år 2039, sier lege og forsker Lill Trogstad ved FHI.

Hun har sammen med andre forskere beregnet hvor lang tid det vil ta før livmorhalskreft blir eliminert i Norge med gjeldende vaksinasjons- og screeningstrategi. Resultatet er publisert i en artikkel i tidsskriftet Preventive Medicine.

Studien er et samarbeid mellom forskere fra Harvard University, Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret og Kreftforeningen i New South Wales, Australia.

Vaksinasjonsprogram og overgang til HPV-testing gir resultater

 – Studien viser at eliminasjon av livmorhalskreft i Norge ikke ville være mulig uten et HPV-vaksinasjonsprogram for jenter, sier Trogstad.

Overgang til HPV-test fremfor celleprøver og vaksinasjon av flere årskull kvinner er de viktigste tiltakene for å fremskynde tidspunkt for eliminasjon av livmorhalskreft i Norge.  

 – Ved fortsatt vaksinasjon av kun jenter i 7. klasse og livmorhalsscreening med celleprøve ville målet om eliminasjon blitt nådd først i år 2056, forklarer Trogstad.

Endringer i HPV-vaksinasjonsprogrammet har fremskyndet tidspunktet for eliminasjon med 8 år. Endring i livmorhalsscreening fra celleprøve til HPV-test vil fremskynde tidspunktet med ytterligere 9 år. Da er målet plutselig 17 år nærmere frem i tid.

Betydningen av de enkelte endringene som er gjort er presentert i tabellen under.

Betydningen av de enkelte endringene i vaksinasjons- og screeningprogrammet for HPV i Norge
Vaksinasjons- og screeningstrategier for HPV i Norge Tidspunkt Antall år fremskyndet Beregnet år for eliminasjon
Livmorhalsscreening med celleprøve 1992 - - Ikke oppnåelig
Vaksine til jenter i 7. klasse (fra 2009) 2009 -  - 2056
Innhentingsvaksinasjon kvinner opp til 26 år (2016-2019) 2016-2019 5 2051
Bytte av vaksine fra Gardasil til Cervarix (fra 2017) 2017 -  2 2049
Vaksine til gutter i 7. klasse (fra 2018) 2018 -  1 2048
Endring i livmorhalsscreening fra celleprøve til HPV-test(fra 2020) 2020 - 9 2039
Total effekt   17 2039

Norge på vaksinetoppen

Norge topper statistikken over HPV-vaksinasjon. Vi har en vaksinasjonsdekning på 91 prosent. Til sammenligning har Island 85 prosent, Sverige 80 prosent, Danmark 62 prosent og Finland 60 prosent.

I dag vaksineres norske jenter og gutter med Cervarix. Det har vært debattert om de heller burde fått vaksinen Gardasil9 som inneholder noen flere virustyper enn Cervarix. Effekten av et potensielt vaksinebytte fra Cervarix til Gardasil9 har derfor blitt beregnet. 

 – Å bytte til Gardasil9 vil ikke føre til raskere eliminasjon av livmorhalskreft i Norge enn ved å fortsette med Cervarix. Det kan henge sammen med at Cervarix gir god total beskyttelse også mot HPV-typer som ikke inngår i vaksinen, altså såkalt kryssbeskyttelse, sier Trogstad. 

Referanser

Allison Portnoy, Kine Pedersen, Lill Trogstad, Bo T. Hansen, Berit Feiring, Ida Laake, Megan A. Smith, Stephen Sy, Mari Nygård, Jane J. Kim, Emily A. Burger (2021) Impact and cost-effectiveness of strategies to accelerate cervical cancer elimination: A model-based analysis (sciencedirect.com)