Nye tall om hvor mange som har diabetes i Norge
Forskningsfunn
|Publisert
Nye beregninger viser at 316 000–345 000 har diabetes i Norge. Dette er situasjonen før Verdens diabetesdag som markeres den 14. november. Diabetes er en alvorlig sykdom som kan gi et alvorlig forløp av covid-19 hos risikogruppene, særlig hos eldre.
De nye beregningene er utført av diabetesforskere fra Folkehelseinstituttet, NTNU, UiT Norges arktiske universitet og Oslo universitetssykehus. Av anslaget på mellom 316 000 og 345 000 personer antar forskerne at 60 000 kan ha diabetes uten å vite det.
Diabetes doblet på 20 år
– Det kan se ut til at antallet med diagnostisert diabetes i Norge er omtrent doblet de siste 20 årene, sier Lars Christian Mørch Stene, diabetesforsker ved Folkehelseinstituttet.
Det er kjent at forekomsten av type 1 diabetes hos barn og unge har økt over tid, men det er først og fremt forekomsten av type 2 diabetes som forklarer økningen i totalantallet i hele befolkningen de siste 20 årene.
– Det er et problem at omfanget ser ut til å øke såpass dramatisk som vi har sett, legger Mørch Stene til.
Flere årsaker til økningen
– Antallet som lever med diabetes påvirkes av mange faktorer. Antallet nye tilfeller hvert år er en viktig faktor, men antallet øker også hvis de med diabetes lever lenger. Man mener at overvekt og fysisk inaktivitet er med å forklare økningen i antallet med type 2 diabetes, men det er også en rekke positive folkehelsemessige faktorer som kan bidra til at antallet som har diabetes øker over tid, sier Lars Christian.
og trekker fram:
- vi lever stadig lenger
- helsesystemet kan ha blitt flinkere til å oppdage uoppdaget sykdom
- pasientene får bedre behandling
- tiltak for å forebygge hjerte- og karsykdommer
Dette er diabetes
Vi deler diabetes inn i to hovedtyper:
- Type 1 diabetes er en autoimmun sykdom som oppstår oftest i relativ ung alder.
- Type 2 diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom som øker kraftig i hyppighet med økende alder.
Ca. 90 prosent av alle med diabetes har type 2. Arv kan spille inn her, men dette regnes som en livsstilsykdom, der risikoen for å utvikle sykdommen kan reduseres hvis man er fysisk aktiv og klarer å unngå overvekt og fedme.