Mors vitamin D-mangel har ikke sammenheng med diabetes og cøliaki hos barnet
Forskningsfunn
|Publisert
Forskere i MoBa har i tre nye studier undersøkt om mangel på vitamin D i svangerskapet kan ha sammenheng med risiko for at barnet får type 1 diabetes og cøliaki. Resultater fra studiene tyder på at det ikke finnes en slik sammenheng.
Fra tidligere MoBa-forskning vet vi at mange gravide har for lavt nivå av vitamin D, det vil si under 50 nmol/L. Kvinner blir derfor anbefalt å følge anbefalingen om ta 10 mg D-vitamin per dag i svangerskapet.
Hvor mye vitamin D skal til?
‒ Vi vet at vitamin D er viktig for kroppen, blant annet for immunforsvaret. Men hva konsekvensen for barnet er av lavt inntak i svangerskapet, vet vi for lite om, sier Ketil Størdal, en av forskerne i studiene.
‒ Det er altså uavklart om verdier under grensen på 50 nmol/L betyr noe for helsen. Og vi vet heller ikke nok om hva vitamin D beskytter mot, forklarer han.
Sollys, mat og gener
Tidligere forskning har vist at årstider har mest å si for kroppens vitamin D-nivå. Kroppen produserer mest vitamin D i sommerhalvåret når det er mest lys. Vi vet også at maten er en viktig kilde til vitamin D.
Resultater fra én av de nye studiene (Størdal og medarbeidere) viser i tillegg at barnets gener har betydning for vitamin D-nivået ved fødsel. Forskerne fant at ti prosent av variasjonen av barnets vitamin D-nivå kan forklares av gener, og har like stor betydning som mors nivå av vitamin D. Resultatene tyder også på at barnets gener betyr mer enn mors for barnets nivå ved fødsel.
‒ Vi ser også sammenhenger mellom gener og miljø i forskningen vår, men resultatene er usikre. Vi må forske mer på dette, sier Størdal.
Store solide studier
I studien om cøliaki deltok om lag 1000 barn fra MoBa. 400 av disse har cøliaki og 600 av dem har ikke cøliaki. I studien om diabetes deltok om lag 1950 barn fra den norske og danske mor og barn-undersøkelsen. 450 av deltakerne har diabetes og 1500 av deltakerne har ikke diabetes.
Vitamin D ble målt i blodprøver fra mor midt i svangerskapet og i prøver fra navlestrengsblodet til barnet rett etter fødselen.
‒ Dette er store solide studier med flere målinger, og det styrker resultatene vi har funnet, sier German Tapia, som også har deltatt i forskningen.
‒ Men vi kan ikke se bort ifra at vitamin D-nivå senere i livet kan ha en betydning for cøliaki og diabetes. Det trengs mer forskning på dette, legger han til.
Referanser
Thorsen SU, Marild K, Olsen SF, Holst KK, Tapia G, Granstrom C, Halldorsson TI, Cohen AS, Haugen M, Lundqvist M, Skrivarhaug T, Njolstad PR, Joner G, Magnus P, Stordal K, Svensson J, Stene LC: Lack of Association Between Maternal or Neonatal Vitamin D Status and Risk of Childhood Type 1 Diabetes: A Scandinavian Case-Cohort Study. Am J Epidemiol 2018;187:1174-1181
Størdal K, Mårild K, Tapia G, Haugen M, Cohen AS, Lie BA, Stene LC: Fetal and Maternal Genetic Variants Influencing Neonatal Vitamin D Status. The Journal of clinical endocrinology and metabolism 2017;102:4072-4079
Mårild K, Tapia G, Haugen M, Dahl SR, Cohen AS, Lundqvist M, Lie BA, Stene LC, Størdal K: Maternal and neonatal Vitamin D status, genotype and childhood celiac disease. PLoS ONE 2017;12