Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Trygt å bli gravid etter en dødfødsel»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Trygt å bli gravid etter en dødfødsel

Forskningsfunn

Trygt å bli gravid etter en dødfødsel

Å bli gravid igjen innen 12 måneder etter en dødfødsel øker ikke risikoen for svangerskapskomplikasjoner, viser ny internasjonal studie.

illustrasjonsfoto av nyfødt baby
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Å bli gravid igjen innen 12 måneder etter en dødfødsel øker ikke risikoen for svangerskapskomplikasjoner, viser ny internasjonal studie.


For å redusere risikoen for svangerskapskomplikasjoner ved neste graviditet anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at kvinner venter minst to år etter å ha født et levende barn, og minst seks måneder etter en abort. Det finnes ingen tilsvarende anbefalinger for ventetid etter en dødfødsel.

Et internasjonalt samarbeidsprosjekt som forskere ved Senter for fruktbarhet og helse i Folkehelseinstituttet er med i har undersøkt om det er økt fare for svangerskapskomplikasjoner om man blir gravid på nytt, kort tid etter en dødfødsel.

Viktig kunnskap for de som har opplevd dødfødsler

– Å bli gravid på nytt innen 12 måneder etter en dødfødsel førte ikke til økt risiko for svangerskapskomplikasjoner. Dette er viktig kunnskap for familier som opplever dødfødsler, sier Annette Regan ved Universitetet i Curtin, Australia, som er førsteforfatter av studien.

– Det er naturlig at WHO utvider sin anbefaling til også å gjelde ventetid etter en dødfødsel, og da kan denne studien være et nyttig bidrag, sier Maria Christine Magnus, forsker ved Senter for fruktbarhet og helse.

Ny og viktig kunnskap

Denne studien, som er publisert i The Lancet, har sett på 14.452 fødsler etter en tidligere dødfødsel hos kvinner fra Finland, Norge og Australia mellom 1980 og 2016. 63 prosent ble gravide igjen innen 12 måneder etter en dødfødsel. Studien inkluderte store nasjonale helseregistre fra Australia, Finland og Norge, slik at prosjektet fikk studert et tilstrekkelig antall graviditeter etter en foregående dødfødsel.

– Ved å bruke fødselsmeldinger fra disse landene undersøkte vi om tiden etter en dødfødsel frem til ny graviditet påvirket risikoen for å føde for tidlig, hvordan fosteret vokste, eller risikoen for en dødfødsel i neste graviditet, sier Maria Christine Magnus.

– Denne forskningen gir ny og viktig kunnskap for familier som opplever dødfødsler og kan berolige kvinner som enten kjapt blir gravide eller ønsker å bli det om at det er helt greit, sier Annette Regan.

Studien er resultat av et samarbeid mellom forskere fra Senter for fruktbarhet og helse, Curtin University i Australia, og National Institute for Health and Welfare i Finland. Den er en av de største kjente internasjonale studiene som undersøker betydningen av å vente med ny graviditet etter en dødfødsel.