Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Forsinket språkutvikling hos barnet kan ha sammenheng med mors bruk av antidepressiva»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Forsinket språkutvikling hos barnet kan ha sammenheng med mors bruk av antidepressiva

Forskningsfunn

Forsinket språkutvikling hos barnet kan ha sammenheng med mors bruk av antidepressiva

Publisert Oppdatert

Barn av mødre som brukte den vanligste typen antidepressiva (SSRI) i svangerskapet, kan ha økt risiko for forsinket språkutvikling ved treårsalder sammenlignet med barn av mødre som ikke brukte antidepressiva mens de var gravide. Det viser resultater i en studie fra Den norske mor og barn-undersøkelsen på Folkehelseinstituttet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Barn av mødre som brukte den vanligste typen antidepressiva (SSRI) i svangerskapet, kan ha økt risiko for forsinket språkutvikling ved treårsalder sammenlignet med barn av mødre som ikke brukte antidepressiva mens de var gravide. Det viser resultater i en studie fra Den norske mor og barn-undersøkelsen på Folkehelseinstituttet.


Resultatene fra studien viser at gravides bruk av antidepressiva kan ha innvirkning på språkutvikling. Funnene viser også at dersom den gravide hadde symptomer på angst og depresjon, økte risikoen for at barnet fikk forsinket språkutvikling. Forskerne understreker at svært få barn kom i kategorien som tilsvarer alvorlig forsinket språkutvikling.

Dette er en av få studier i verden som har sett på langtidseffekter hos barn etter mors bruk av antidepressiva i svangerskapet, og som har kunnet følge så mange barn over lang tid.
- Siden studien er blant de første av sitt slag, er det viktig at resultatene blir etterprøvd av andre forskere før det legges alt for stor vekt på dem, sier Svetlana Skurtveit, seniorforsker og professor på Folkehelseinstituttet og Universitet i Oslo.

Det er stor variasjon i når barn når ulike milepæler i utvikling. I denne studien har forskerne sett på språkkompetanse hos tre år gamle barn.

- Framover blir det viktig å studere barns videre språkutvikling for å finne ut om påvirkningen av SSRI-antidepressiva varer ved, mener Skurtveit.

Medikamentell behandling kan være nødvendig

En del gravide opplever depresjon under graviditeten og sykdommen kan trenge medikamentell behandling. Ubehandlet depresjon kan være skadelig for både mor og barn og medikamentell behandling kan derfor være det beste valget. Svetlana Skurtveit gjør oppmerksom på at funnene i studien ikke må brukes som argumenter verken for å unnlate å starte opp eller avslutte nødvendig medikamentell behandling.

Om studien

Studien inkluderer i overkant av 50 000 barn fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle foreldre som har deltatt i MoBa har bidratt med viktig informasjon om sin livsstil, sine plager og sykdommer før, under og etter svangerskapet. Dette har gjort det mulig å kontrollere for andre risikofaktorer for forsinket språkutvikling som kunne ha påvirket forskernes resultater. Et eksempel på en slik faktor er depresjon, som forskerne allerede vet at i seg selv kan påvirke barns utvikling. Forskerne er imidlertid også åpne for at det kan være andre faktorer som kan påvirke språkutviklingen.

Folkehelseinstituttet har gjort studien i samarbeid med SERAF ved Universitetet i Oslo og Harvard School of Public Health.

Referanse
Skurtveit S, Selmer R, Roth C, Hernandez-Diaz, S, Handal, M. Prenatal exposure to antidepressants and language competence at age three. Results from a large population based pregnancy cohort in Norway. BJOG, 14 apr 2014. DOI: 10.1111/1471-0528.12821