Økologisk mat i svangerskapet, svangerskapsdiabetes og helseutfall hos barna
Målet med dette prosjektet er å frambringe ny kunnskap om mulige helse effekter av økologisk mat på for helsen til mødre og deres barn.
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 01.05.2021 - 31.12.2025 (Aktivt)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltakere:
- Hanne Torjusen, OsloMet - storbyuniversitetet
- Mark K Santillan, University of Iowa
- Kai Wang, University of Iowa
- Lane Strathearn, University of Iowa
- Wei Bao, University of Iowa
Sammendrag
Målet med dette prosjektet er å frambringe ny kunnskap om mulige helse effekter av økologisk mat på for helsen til mødre og deres barn. Prosjektet vil benytte data fra mødre og barn i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen. Gravide kvinner som deltar i MoBa besvarte et kost-spørreskjema der de ble spurt om inntak av økologisk mat i 6 matvarekategorier. Svarene på disse spørsmålene danner grunnlag for å undersøke om inntak av økologisk mat har betydning for helseutfall hos mødre og barn. Data om spesifikke helseutfall skal hentes fra nasjonale helseregistre og spørreskjema som mødrene besvarer etter fødsel. Helseutfall for omfatter utvikling av diabetes i svangerskapet hos mødrene og vekst/vektutvikling og adferdforstyrrelser som ADHD og autisme hos barna.