Inntak av flerummettede fettsyrer og svangeskapsutfall
I dette prosjektet vil vi undersøke om inntaket av ulike typer fettsyrer og forholdet mellom dem er assosiert med de tre utfallene svangerskapsdiabetes, preeklampsi og for tidlig fødsel.
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 23.07.2018 - 31.01.2027 (Aktivt)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Jan Alexander, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltakere:
- Kristine Vejrup, Avdeling for helseundersøkelser, Folkehelseinstituttet
- Alice Margareta Haugen, Smittevern, Folkehelseinstituttet
- Ida Henriette Caspersen, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
- Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet
Sammendrag
De langkjedede fettsyrene arachidonsyre (ARA, n-6) og eicosapentaensyre (EPA, n-3) kan igjen gi opphav til flere klasser av bioaktive signalstoffer, såkalte eicosanoider: bl.a. endocannabinoider, prostaglandiner, leukotriener, tromboxaner. Eicosanoider som er avledet fra n-6 PUFA – ARA er generelt mer proinflammatoriske enn de som er avledet fra n-3 PUFA.I dette prosjektet vil vi undersøke om inntaket av ulike typer fettsyrer og forholdet mellom dem er assosiert med de tre utfallene svangeskapsdiabetes, preeklampsi og for tidlig fødsel. De tre utfallene synes således å ha fellesnevnere i økt inflammasjon (Haedersdal et al 2013).Vår hypotese er at et høyt inntak av n-6 PUFA sammenlignet med et lavt inntak øker risikoen for disse tilstandene.