Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Granuloma inguinale»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Granuloma inguinale

Granuloma inguinale - veileder for helsepersonell

Granuloma inguinale er en sjelden kronisk ulcerogranulamatøs sykdom på genitalia og i lyske- og anusregionen som vanligvis smitter seksuelt.

Granuloma inguinale er en sjelden kronisk ulcerogranulamatøs sykdom på genitalia og i lyske- og anusregionen som vanligvis smitter seksuelt.


Innhold på denne siden

Om granuloma inguinale

Sykdommen forårsakes av bakterien Klebsiella granulomatis. Bakterien ble tidligere kalt Calymmatobacterium granulomatis eller Donovania granulomatis. Granuloma inguinale er også kjent som donovanose og granuloma venerum og ble første gang beskrevet i 1882. Sykdommen er endemisk i tropiske og subtropiske områder i Karibia, Sør-India, Sørøst-Asia og i Australia, Sør-Afrika, Papua Ny-Guinea og Brasil. Forekomsten av sykdommen har de siste årene minsket i berørte deler av verden. Mennesket er eneste reservoar for bakterien. Granuloma inguinale kan forekomme i Norge som importerte tilfeller. Tilstanden kan minne om bløt sjanker.

Smittemåte

Direkte kontaktsmitte ved kontakt med lesjoner ved seksuell kontakt eller ved vaginalfødsel. Er også assosiert med annen intim kontakt og dårlig hygiene.

Inkubasjonstid  

Ukjent, antagelig 1-16 uker.

Symptomer og forløp

Sykdomsbildet begynner som en knute, oftest på genitalia. Denne utvikler seg til et granulomatøst smertefritt sår på genitalia, lysken eller anus etterfulgt av betydelig forstørrete lymfeknuter i lysken. Det granulomatøse vevet kan vokse til betydelig størrelse og kan ubehandlet medføre ødeleggelse av de ytre genitalia.

Diagnostikk

Påvisning av store makrofager med mange intracytoplasmatiske hulrom fylt av Klebsiella granulomatis (Donovan-legemer) i utstryk eller biopsier fra granulomer i anogenitalområdet. Dyrkning eller agenspåvisning ved hjelp av nukleinsyreamplifiseringstester.

Forekomst i Norge

Granuloma inguinale var nominativt meldingspliktig i MSIS i perioden 1993-2002. Ingen tilfeller ble meldt i denne perioden.

Behandling

Antibiotika, vanligvis flere ukers behandling med doksysyklin eller azitromycin.

Forebyggende tiltak

Unngå kontakt med lesjoner. Kondom gir noe beskyttelse. Det finnes ingen vaksine.

Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd

Behandles som seksuelt overførbar sykdom med ev. smitteoppsporing.

Meldingsplikt

Ikke meldingspliktig til MSIS.  

 

Charles Donovan (1863-1951, Irland), Edwin Klebs (1834- 1913, Tyskland)