Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sauemaur»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sauemaur

Sauemaur

Publisert Oppdatert

Sauemaur (Formica fusca og F. lemani) er en svart, middelstor maur som er vanlig i store deler av Norge. Den har relativt små kolonier med færre enn 500 arbeidere. Vanligvis forekommer de tilfeldig i hus på jakt etter mat, men de kan også anlegge reir i myke materialer innendørs.

Sauemaur
Arbeider av sauemaur (Formica fusca). Sauemauren er matt svart og 4,5 til 7 mm lang. FHI - Hallvard Elven

Sauemaur (Formica fusca og F. lemani) er en svart, middelstor maur som er vanlig i store deler av Norge. Den har relativt små kolonier med færre enn 500 arbeidere. Vanligvis forekommer de tilfeldig i hus på jakt etter mat, men de kan også anlegge reir i myke materialer innendørs.


Innhold på denne siden

Hvordan ser sauemaur ut?

Arbeiderne til sauemauren varierer i størrelse fra 4,5 til 7,0 mm. Flygemaurene, det vil si dronninger og hanner, kan være opptil 9,5 mm lange. Det første leddet i antennene er helt glatt uten utstående børster. Dette, og den noe større størrelsen, skiller sauemaur fra svart jordmaur.

Hvor finner vi sauemaur?

Sauemaur finnes i hele Norge.

Hvordan lever sauemaur?

Utendørs har sauemaur vanligvis reir i jord eller råttent treverk. Inngangen til reiret er ofte under en stein. Steinen blir varmet opp på dagtid og sørger for god temperatur i reiret også på nattestid. Koloniene er vanligvis små med opp til 500 arbeidere og én eller få eggleggende dronninger.

Sauemauren spiser honningdugg fra bladlus og små insekter. Flygemaurene svermer i juli-august.

Hvilken skade kan sauemaur gjøre?

Sauemaur kan sees innendørs på jakt etter mat. Spesielt skjer dette sent på vinteren. Om reiret befinner seg utenfor huset gjør de ingen annen skade enn å være til irritasjon. Dersom sauemauren holder til innendørs, har de gjerne reir i myke byggematerialer som råteskadet trevirke eller isoporisolasjon. På grunn av det lave individantallet, vil skadene sauemauren gjør være små.

Hvordan unngå sauemaur?

Det er vanskelig å forebygge mot sauemaur. Dersom maurene stadig kommer inn utenifra kan det være lurt å sørge for at ventilasjonsluker på bakkeplan er utstyrt med finmasket netting, samt tette sprekker eller hull i eller ved grunnmur. Kjemisk forebygging av sauemaur med rutinemessig sprøyting bør ikke forekomme da det alltid vil være en risiko for at kjemikaliene kan ha en negativ effekt på mennesker og andre dyr.

Hvordan bli kvitt sauemauren?

Dersom det er mistanke om at sauemauren har etablert reir innendørs, er bruk av forgiftet åte (selges som lokkebokser eller som gel på tube) en god metode for bekjempelse.

Poenget med forgiftet åte er at maurene skal spise åte og bringe giften tilbake til reiret hvor larver og dronning får giften i seg. Det kan derfor ta noen uker før alle maurene er døde.

Åten legges ut så nærme reiret som mulig, og man må sørge for at det hele tiden er nok åte. Daglig ettersyn er nødvendig. Det er viktig å hindre mauren fra å spise andre søte saker når bekjempelsen foregår. Nekter mauren å spise åten, bør du forsøke med et annet produkt. Det bør være åte til stede også et par uker etter at siste maur er observert, i tilfelle det klekkes nye maur inne i reiret. Det er viktig at åten beskyttes mot små barn og kjæledyr.

I de tilfeller hvor sauemaurens reir er tilgjengelige, kan insektspray rett i reiret være et alternativ.