Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sauemaur»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sauemaur

Sauemaur

Sauemaur (Formica fusca og F. lemani) er en svart, middelstor maur som er vanlig i store deler av Norge. Den har relativt små kolonier med færre enn 500 arbeidere. Vanligvis forekommer de tilfeldig i hus på jakt etter mat, men de kan også anlegge reir i myke materialer innendørs.

Sauemaur
Arbeider av sauemaur (Formica fusca). Sauemauren er matt svart og 4,5 til 7 mm lang. FHI - Hallvard Elven

Sauemaur (Formica fusca og F. lemani) er en svart, middelstor maur som er vanlig i store deler av Norge. Den har relativt små kolonier med færre enn 500 arbeidere. Vanligvis forekommer de tilfeldig i hus på jakt etter mat, men de kan også anlegge reir i myke materialer innendørs.


Innhold på denne siden

Utseende og utbredelse

Arbeiderne til sauemauren varierer i størrelse fra 4,5 til 7,0 mm. Dronninger og hanner har vinger og kan være opptil 9,5 mm lange. Det første leddet i antennene er helt glatt uten utstående børster. Mangel på disse børstene og den noe større størrelsen, er et godt kjennetegn som skiller sauemaur fra den svært like svarte jordmauren. Sauemaur finnes i hele Norge.

Hvordan lever sauemaur?

Utendørs har sauemaur vanligvis reir i jord eller råttent treverk. Inngangen til reiret er ofte under en stein. Steinen blir varmet opp på dagtid og sørger for god temperatur i reiret også på nattestid. Sauemauren spiser honningdugg fra bladlus og små insekter. Koloniene er vanligvis små med opptil 500 arbeidere og én eller få eggleggende dronninger. Svermingen foregår i juli-august.

Skade og forebygging

Sauemaur kan av og til sees innendørs på jakt etter mat. Om reiret befinner seg utenfor huset gjør de ingen annen skade enn å være til litt irritasjon. Dersom sauemauren holder til innendørs, har de gjerne reir i myke byggematerialer som råteskadet trevirke eller isoporisolasjon. På grunn av det lave individantallet, vil skadene sauemauren gjør være små.

Dersom maurene stadig kommer inn utenifra, kan det være lurt å sørge for at ventilasjonsluker på bakkeplan er utstyrt med finmasket netting, samt tette sprekker eller hull i grunnmur. Kjemisk forebygging av sauemaur med rutinemessig sprøyting er forbudt. Det er alltid en risiko for at kjemikaliene kan ha en negativ effekt på mennesker og andre dyr.

Hvordan bli kvitt sauemauren?

Dersom det er mistanke om at sauemauren har etablert reir innendørs, er bruk av forgiftet åte en god metode for bekjempelse. Poenget med forgiftet åte er at maurene skal spise åte og bringe giften tilbake til reiret slik at også larver og dronning får giften i seg. Det kan derfor ta noen uker før alle maurene er døde. Åten legges ut så nærme reiret som mulig, og man må sørge for at det hele tiden er nok åte. Daglig ettersyn er ofte nødvendig. Man bør hindre at maurene spiser andre søte saker når bekjempelsen foregår. Nekter mauren å spise åten, bør du forsøke med et annet produkt. Det bør være åte til stede også et par uker etter at siste maur er observert. Det er viktig at åten beskyttes mot små barn og kjæledyr.

I de tilfeller hvor sauemaurens reir er tilgjengelige, kan mekanisk fjerning av selve reiret eller bruk av insektspray være et alternativ.

Du kan finne informasjon om hjelp til identifisering og annet i følgende artikler i Skadedyrveilederen:

Historikk

22.04.2021: Gjennomgående oppdatering av teksten. Små endringer.