Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Identifisering av skadedyr»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Identifisering av skadedyr

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Identifisering av skadedyr

Publisert Oppdatert

For å avgjøre hva du skal foreta deg når du finner dyr i dine nære omgivelser, må du vite hva slags dyr det er snakk om. Hvorvidt du står overfor et skadedyrproblem eller ei, avgjøres ved å identifisere hvilken art som er til stede.

Flue gjennom forstørrelsesglass
For å kunne vurdere om kontrolltiltak skal settes i verk, må man først identifisere dyrene man finner. Foto: Colourbox.com

For å avgjøre hva du skal foreta deg når du finner dyr i dine nære omgivelser, må du vite hva slags dyr det er snakk om. Hvorvidt du står overfor et skadedyrproblem eller ei, avgjøres ved å identifisere hvilken art som er til stede.


De fleste dyr du kommer over innendørs eller utendørs er ikke skadedyr og skal derfor heller ikke bekjempes. Det er også stor forskjell på hvordan man skal bekjempe forskjellige skadedyr. Noe er effektivt mot en art, men virkningsløst mot andre arter. Det er derfor helt avgjørende å få identifisert hva slags skadedyr som eventuelt er tilstede.

Eksempler som illustrerer viktighet av artsidentifisering

Sammenligning skadedyr. FHI - Hallvard Elven og Preben Ottesen
Sammenligning skadedyr. FHI - Hallvard Elven og Preben Ottesen

Dersom du finner en markkakerlakk inne, skal du ikke sette i gang bekjempelse fordi dette er en utendørslevende art som tilfeldigvis har forvillet seg innendørs og raskt vil dø av seg selv der. Kommer du derimot over tysk kakerlakk skal denne arten bekjempes.

Kuldebehandling er effektiv behandling av gjenstander som er infisert med brun pelsbille men ikke for dens nære slektning pelsbille som tåler kuldebehandling godt.

Svart jordmaur kommer ofte inn om våren på jakt etter næring siden det er sparsomt med mat utendørs på denne tiden av året. De er da tilfeldige gjester og skal ikke utløse bruk av forgiftet åte eller andre kostbare tiltak. Møter man stokkmaur innendørs vil vurderingen normalt være en helt annen siden dette indikerer at samfunnet ligger i bygningen.

Åte virker godt mot kakerlakker og skjeggkre, men er effektløst mot veggedyr som bare suger blod.

Hjelp til identifisering

Hjelp til identifisering av dyr kan du få gjennom Folkehelseinstituttets nettsider og i diverse litteratur. Identifiseringshjelp og informasjon får du i Skadedyrveilederens artikler som inneholder tegninger eller foto av de vanligste skadedyrene i Norge, samt informasjon om biologi og bekjempelse av disse.

Dersom du synes dette er vanskelig, kan du søke hjelp hos et profesjonelt skadedyrfirma eller kontakte oss på Folkehelseinstituttet direkte. Man kan:

  • Sende dyr for identifisering til Folkehelseinstituttet (informasjon om innsending av skadedyr).
  • Sende spørsmål om skadedyr eller gode bilder av dyr til 
  • Ringe Folkehelseinstituttets skadedyrtelefon (tlf 21 07 77 00) som er åpen hverdager mellom klokken 13 og 14.

Etter identifisering

Når dyret er kjent, må du vurdere om det skal bekjempes, og om du eventuelt kan utføre bekjempelsen selv (les mer i kapitlet Bekjempelse av skadedyr). Er problemet for stort, vanskelig eller du av andre årsaker ikke selv ønsker å gjennomføre skadedyrbekjempelsen, kan du få et skadedyrfirma til å hjelpe deg (Les mer i kapitlet Kjøp av skadedyrbekjempelse).

Innhold på denne siden