Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Korngnager»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Korngnager

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Korngnager

Publisert Oppdatert

Korngnageren finnes i kornlager, møller og bakerier, og i importerte råvarer som korn, ris, nøtter og oljekaker. I norske bedrifter er det aldri funnet store bestander.

Korngnager
Korngnager. FHI - Reidar Mehl

Korngnageren finnes i kornlager, møller og bakerier, og i importerte råvarer som korn, ris, nøtter og oljekaker. I norske bedrifter er det aldri funnet store bestander.


Korngnageren tilhører billefamilien Ostomatidae. Det er en forholdsvis stor, 10 mm lang, svart bille med noe flattrykt kroppsform og tydelig innsnøring, talje, mellom bryst og bakkropp.

Larven blir opptil 15 mm lang. Den er skittenhvit med brunsvart hode og brunsvart ryggplate på først brystsegment. På siste bakkroppsledd har den en svart ryggplate med to bakoverrettede horn.

Biologi

Både voksne og larver lever av mel, korn og nøtter, men larvene kan også ernære seg som rovdyr og spise andre insektlarver. Når larven skal forpuppe seg gnager den ofte en temmelig lang gang inn i treverk. Den kan på den måten gjøre betydelig skade på kornbinger og bygninger. Gangene kan også være gjemmesteder for andre insekter som derved kan bli vanskeligere å bekjempe. Gangene er ovale i tverrsnitt.

Utviklingstiden fra egg til voksen kan under optimale forhold være 2-3 måneder, men er under lagerforhold vanligvis nesten 9 måneder. De voksne billene lever lenge, 1-2 år, og kan overleve lange perioder uten mat.

Både de voksne og larvene er meget kulderesistente og kan overleve flere uker ved -8,9 °C og flere timer ved -17,8 °C