Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Statistikk om skadedyr»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Statistikk om skadedyr

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Statistikk om skadedyr

Publisert Oppdatert

FHI ved seksjon for Skadedyrkontroll fører statistikk over henvendelser om skadedyr. Vi mottar også rapport fra skadedyrfirmaer om antall bekjempelser de utfører for elleve utvalgte skadedyr hver måned.

Statistikk skadedyr illustrasjonsbilde 2b.jpg

FHI ved seksjon for Skadedyrkontroll fører statistikk over henvendelser om skadedyr. Vi mottar også rapport fra skadedyrfirmaer om antall bekjempelser de utfører for elleve utvalgte skadedyr hver måned.


Antall bekjempelser av utvalgte skadedyr i Norge

I samarbeid med landets skadedyrfirmaer fører Folkehelseinstituttet statistikk over antall bekjempelser av utvalgte skadeinsekter. Kun enkeltoppdrag eller nye angrep er tatt med. Dette gir oss informasjon om forekomst av skadedyrene, og hvordan dette endrer seg over tid.

Figurer over antall bekjempelser

For hvert av 11 utvalgte skadeinsekter vises figurene:

  1. Totalt antall bekjempelser pr. år.
  2. Sesongvariasjon der prosentvis andel bekjempelser er oppgitt for hver måned. Gjennomsnittet for oppgitte år er vist og standardavvik er tatt med.
Skadedyrstatistikk 2007-2019a.jpg
Skadedyrstatistikk 2007-2019b.jpg

Prosent veggedyrbekjempelser utført på overnattingssteder:

2014: 38 %

2015: 36 %

2016: 23 %

Prosent svart jordmaurbekjempelser utført på skoler/i barnehager:

2014: 31 %

2015: 17 %

2016: 15 %

Skadedyrfirmaer som deltar

Det er frivillig for skadedyrfirmaene å delta, men deltagelsen har vært god. Vi antar derfor at innrapporterte bekjempelser er nært opptil det faktiske antallet bekjempelser som utføres i Norge. Deltagende firmaer endrer seg fra år til år, først og fremst fordi firmaer slås sammen, nye etableres og noen firmaer legges ned.

Har ditt firma ikke fått forespørsel om å delta med informasjon? Da er det fint om du tar kontakt med oss på .

Antall henvendelser til seksjon for skadedyrkontroll

Seksjon for skadedyrkontroll mottar insekter og andre skadedyr til identifisering. Innsendte prøver kommer fra blant annet skadedyrfirmaer, næringsmiddelbedrifter og privatpersoner. I 2019 ble 596 dyr identifisert. Over 100 forskjellige arter ble identifisert. Denne tjenesten viser hvilke skadedyr folk er opptatt av og lurer på hva er. Du finner informasjon om tjenesten på nettsiden Identifisering av skadedyrprøver og skadedyrtelefonen.

Gjennom innsendte prøver til identifisering hender det også at det dukker opp nye arter for Norge. I 2019 mottok vi en innsendt prøve som inneholdt en ny art for Norge, et kre som vi på norsk har gitt navnet stripekre (Ctenolepisma lineata).

Figuren nedenfor viser skadedyrene som oftest ble sendt inn for identifisering i 2019. Sølvkre og skjeggkre lå på topp. "Ikke-dyr" som inntar en tredjeplass, er enten ting som er blitt forvekslet med dyr som f.eks. frø og andre ting som kan ligne på små dyr, eller ting som er opphav til innbilte insektplager.

Topp 10 innsendte 2019.JPG

Innhold på denne siden