Over 400 MoBa-kvinner er til nå undersøkt på fertilitetsklinikk, og nå inviteres også MoBa-menn!
Nyhet
|Publisert
Kvinner og menn venter lenger med å få barn og får færre barn enn tidligere. Skyldes dette valg om utdannelse og andre prioriteringer, eller kan det også skyldes en endring i biologisk fruktbarhet? MoBa gjennomfører nå en datainnsamling knyttet til unge kvinner og menns fruktbarhet.
Datainnsamlingen er i gang, og over 400 MoBa-kvinner har allerede deltatt! Flere unge MoBa-kvinner vil i tiden fremover inviteres til klinikker i Trondheim, Porsgrunn eller Bergen, og fra og med august inviterer vi også MoBa-menn i alderen 18–25 år.
Måler blodtrykk, tar blodprøver, ser på eggstokker og analyserer sædprøver
Deltakerne som møter opp på klinikk blir tatt godt imot av engasjerte klinikere. En studiesykepleier måler høyde, vekt, fettprosent og muskelmasse – som er viktig for å kartlegge en generell helsestatus. For å ta slike mål benyttes det en vekt som måler kroppens sammensetning av skjelett, muskler og fett. EKG og blodtrykk måles også i løpet av undersøkelsen.
På klinikkene vil deltakerne gjennomgå en underlivsundersøkelse der det blir brukt ultralyd for å undersøke blant annet størrelse og status på livmor og eggstokker hos kvinner, og testikler hos menn. Mennene avlegger også en sædprøve som analyseres i etterkant av undersøkelsen, og noe fryses ned og sendes til FHIs biobank.
Det tas også blodprøver av deltakerne for å måle nivåer av blant annet kolesterol og ulike hormoner. I tillegg tas det urin- og blodprøver som sendes til FHIs biobank.
I løpet av de ca. 2 timene deltakerne er på klinikken svarer de også på et spørreskjema på nettbrett om hverdag og miljø, verdier og holdninger, barneønsker, pubertet, søvn og andre faktorer som kan henge sammen med helse, hormonstatus og fruktbarhet. Kvinner får spørsmål om menstruasjon og prevensjonsbruk, mens menn får spørsmål om alder for når de kom i pubertet og stemmeskifte, som også kan henge samme med senere fruktbarhet.
Får oppfølging hvis noe er unormalt
Klinikkundersøkelsen er ikke en fullstendig fertilitetsutredning, men hvis legen i løpet av undersøkelsen oppdager noe som bør undersøkes nærmere, vil deltakerne bli henvist til videre oppfølging.
Praktisk informasjon for de som velger å delta
Fra høsten gjennomføres undersøkelsen ved klinikker i Trondheim, Porsgrunn og Bergen. Du må ha fått en egen invitasjon fra oss på SMS for å kunne delta, og du melder deg på via lenken i SMSen. Klinikken du har valgt vil kontakte deg for å avtale tidspunkt for undersøkelse.
For at vi skal få riktige mål på blodprøver og eggstokker kan ikke kvinnelige deltakere bruke hormonell prevensjon (p-piller, p-stav eller hormonspiral) de siste 2 månedene før undersøkelsen. De som må fjerne p-stav eller hormonspiral for å kunne delta vil få tilbud om å få satt inn ny hormonell prevensjon kostnadsfritt ved klinikken etter gjennomført undersøkelse.
Som en kompensasjon for reiseutgifter og tiden som må settes av får deltakerne i undersøkelsen et gavekort.