Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Over 100 forskere utvekslet erfaringer med MoBa-forskning»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Over 100 forskere utvekslet erfaringer med MoBa-forskning

Melding

Over 100 forskere utvekslet erfaringer med MoBa-forskning


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

forskere som sitter i en sal og lytter til en som snakker, bilde

Den 29.september ble det avholdt en forskerkonferanse i Oslo med over 100 deltakende forskere. Dagen ble brukt til å presentere funn, samt diskusjon og utveksling av erfaringer knyttet til bruk av MoBa-data.

Fødselsvekt, røyking under svangerskapet og hjernens utvikling var noen av temaene som ble presentert på konferansen.

MoBa-data viktig for forskning på assistert befruktning

Siri Eldevik Håberg, Leder Senter for fruktbarhet og helse i Folkehelseinstituttet, presenterte funn fra senterets forskning på assistert befruktning.

En dame med lyst hår, bilde
Siri Håberg, FHI.

– I vårt forskningssenter er MoBa-data helt essensielt. I et av prosjektene våre studerer vi helse hos barn født etter assistert befruktning, og om assistert befruktning kan påvirke gen-regulering i fosterlivet. I studien bruker vi, ved hjelp av MoBa, blodprøver fra 1000 barn født etter assistert befruktning og fra 1000 født etter naturlig befruktning, i tillegg til prøver fra fedrene og mødrene deres.

Håberg understreker viktigheten av MoBa innen forskning på assistert befruktning.

– Vi har funnet ut at barn født etter assistert befruktning har noen forskjeller i markører for genregulering ved fødsel. Vi har flere ubesvarte spørsmål vi nå jobber videre med. Forsvinner disse forskjellene i etter hvert som barna vokser opp? Kan forskjellene vi ser hos nyfødte påvirke helsen til barna? Er det enkelte prosedyrer knyttet til assistert befruktning som påvirker disse markørene mer enn andre?

Eldevik understreker at innen forskningen bygger vi sten for sten for å få svar på de store spørsmålene. 

– MoBa-dataene og deltakerne i MoBa gjør det mulig å få svar som er nødvendige for å komme videre innen forskningen på assistert befruktning.

Flere internasjonale forskere på tema har uttrykt begeistring for MoBa.

– Jeg har mange internasjonale kolleger som er misunnelige på MoBa fordi vi har både fedre, mødre og barn med i studien. Det at det er så mange som bidrar med data og blodprøver gir en helt unik mulighet til å studere assistert befruktning, smiler Håberg.

En kvinne og en mann som står ved siden av hverandre, foto
Ellen Røyrvik og Even Birkeland.

Studerer hvordan vi er satt sammen genetisk ved hjelp av MoBa

Ellen Røyrvik og Even Birkeland var to av dem som satt og hørte på i salen. Begge er forholdsvis nyansatte ved Folkehelseinstituttet.

Birkeland skal bidra til å systematisere MoBa-dataene enda mer så det blir lettere å bruke dem.

– Vi håper å få inn flere biologiske data, sier Birkeland.

Ellen Røyrvik skal forske på populasjonsgenetikk, altså se nærmere på hvordan vi er satt sammen genetisk i befolkningen og hvordan det har utviklet seg.

– Jeg skal se på det basale genetiske mønstre i befolkningen. Forskning på genetikk legger grunnlag for mange medisinske studier som igjen gjør at vi kan forebygge og behandle sykdommer.

Vil fortsette å utvikle MoBA videre

Et panel bestående av Camilla Stoltenberg (FHI), Birgitte Freiesleben de Blasio (FHI), Gloria Traina (HOD), Johan Øvrevik (FHI) diskuterte MoBas muligheter og utfordringer i fremtiden.

fire personer som sitter på en scene, foto

MoBa står foran en spennende tid med å følge både foreldre-kohorten inn i en ny fase, barna inn i voksengenerasjon og forhåpentligvis etter hvert 3. generasjons MoBa-deltakere. Paneldeltakerne understrekte viktigheten av å fortsette å utvikle MoBa videre.