Bakgrunn
Publisert
En helsestasjon som følger "Mor-barn-vennlig standard: 6 trinn for Ammekyndig helsestasjon", viser i praksis at den har kunnskap om hva som skal til for å gi god ammeveiledning. "Ammekyndig helsestasjon" er betegnelsen på en helsestasjon som oppfyller kravene for godkjenning.
WHO/UNICEF lanserte tidlig på 90-tallet det verdensomspennende konseptet "The Baby Friendly Hospital Initiative" (BFHI). Med utgangspunkt i forskningsbasert kunnskap utarbeidet WHO/UNICEF 10 trinn for vellykket amming. Det ble utarbeidet et verktøy som gjorde det mulig å evaluere og godkjenne sykehus som Baby Friendly.
Introduksjonen av konseptet ved føde- og barselavdelinger har vist seg å være et svært viktig tiltak for å støtte og fremme amming i flere land. Planleggingen av den norske oppfølgingen startet i 1992 under navnet "Mor-barn-vennlig initiativ" (MBVI). Dette initiativet er nå blitt Mor-barn-vennlig-standard (MBVS).
I dag fødes over 90 % av barn i Norge på sykehus som er sertifisert som "Mor-barn-vennlige sykehus".
Mor-barn-vennlig standard for ammeveiledning ved helsestasjoner
Fra 2005 ble konseptet videreutviklet til også å omfatte helsestasjoner. Internasjonalt har flere land også tilpasset Mor-barn-vennlige initiativ til kommunehelsetjenesten.
En arbeidsgruppe bestående av representanter fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA, nå FHI), Landsgruppen for helsesykepleiere, Helsedirektoratet og en kommunal helsestasjon, utarbeidet i 2006 "Faglige retningslinjer for ammeveiledning ved helsestasjoner", i dag kalt "Mor-barn-vennlig standard: 6 trinn for Ammekyndig helsestasjon".
Arbeidsgruppen i 2006 besto av følgende medlemmer:
- Alquist, Ragnhild, helsesykepleier, IBCLC*
- Edvardsen, Sonja, helsesykepleier og representant for LaH
- Huitfeldt, Anette S., Jordmor, IBCLC*, Nasjonalt kompetansesenter for amming
- Myklebust, Signe, helsesykepleier, SHdir avd for primærhelsetjenester
- Støre, Elisabeth Gahr, helsesykepleier, Nasjonalt kompetansesenter for amming
- Sørmo, Hege, helsesykepleier
- Tufte, Elisabeth, helsesykepleier, IBCLC*, Nasjonalt kompetansesenter for amming
- Wiborg, Bente, helsesykepleier og representant for LaH
*International Board Certified Lactation Consultant
De faglige retningslinjene tok utgangspunkt i WHO/UNICEFs "10 trinn for vellykket amming"1. Det ble gjort tilpasninger til forholdene i helsestasjonstjenesten, slik at retningslinjene beskriver seks trinn som samlet utgjør en kvalitetsstandard for ammeveiledning. Helsestasjonene skal utarbeide en skriftlig prosedyre som konkret beskriver hvordan faglige retningslinjer for ammeveiledning iverksettes lokalt i den enkelte kommune eller bydel.
En helsestasjon som følger de seks trinnene for Ammekyndig helsestasjon, viser i praksis at den har kunnskap om hva som skal til for å gi god ammeveiledning". "Ammekyndig helsestasjon" er betegnelsen på en helsestasjon som oppfyller kriteriene for godkjenning.
I EUs handlingsplan (2008)2 for å beskytte, støtte og fremme amming, er WHO/UNICEFs Mor-barn-vennlig standard betraktet som en modell og standard for beste praksis innen amming og ammeveiledning. Norge, ved NKA deltok i arbeidsgruppen som sto bak denne planen. Ifølge Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2023)3 er iverksetting av Mor-barn-vennlig standard (MBVS) i landets føde- og barselavdelinger, neonatalavdelinger og helsestasjoner et viktig virkemiddel for å øke ammeforekomsten.