Internasjonalt HTA-samarbeid
Artikkel
|Oppdatert
Folkehelseinstituttet er medlem og bidrar aktivt i internasjonale HTA-nettverk og HTA-organisasjoner. Vi samarbeider dessuten tett med søsterorganisasjoner i andre land.
Internasjonalt samarbeid innen metodevurdering (HTA) bidrar til informasjonsutveksling, og gir mulighet for felles prosjekter. Hovedmålet er å unngå dobbeltarbeid og dra nytte av hverandres metodevurderinger og ekspertise. Samarbeidet ivaretar dessuten kontakt med brukere av metodevurderinger, hvorav de viktigste er beslutningstakere i helsevesenet, industrien og pasientorganisasjoner.
Globalt
INAHTA
The International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA) er et internasjonalt nettverk for nasjonale og regionale offentlig finansierte organisasjoner som arbeider med metodevurderinger. Nettverket har som mål å bidra til samarbeid mellom metodevurderingsorganisasjonene, og å dele informasjon om produksjon og disseminering av metodevurderinger. INAHTA har mer enn 50 medlemmer i over 30 land, og Folkehelseinstituttet er et av disse. Medlemmene møtes hvert år på INAHTA-kongressen. INAHTA har såkalte læregrupper knyttet til tema som brukerinvolvering, bruk av real world evidence (RWE), miljømessig bærekraft og oppsummering av kvalitativ forskning. INAHTA drifter dessuten den internasjonale HTA-databasen.
HTAi
Health Technology Assessment International (HTAi) er en internasjonal organisasjon for alle som utfører og anvender metodevurderinger. I denne organisasjonen er man individuelt medlem, og mange Folkehelseinstitutt-ansatte som jobber med metodevurderinger har vært medlemmer her i over 10 år. HTAi er en møteplass for alle med interesse for metodevurdering, forskere som produserer metodevurderinger, beslutningstakere som bruker metodevurderinger og pasientorganisasjoner, klinikere og industri. Det overordnede formålet for HTAi er å støtte og oppmuntre bruken av metodevurderinger internasjonalt. Den årlige HTAi konferansen med pre- og post workshoper er hovedbegivenheten i HTAi.
HTAi har også etablert flere interessegrupper som jobber med problemstillinger som er blitt vurdert å ha spesielt stor betydning, som for eksempel pasientinvolvering, informasjonsgjenfinning, utfasing av unyttige metoder i helsetjenesten, HTA i utviklingsland osv. Flere av Folkehelseinstituttets medarbeidere deltar aktivt i interessegruppene i HTAi.
HTAi er også ansvarlig for å arrangere møtene i HTAi Policy Forum. HTAi Policy Forum består av representanter for myndigheter, industri og metodevurderingsorganisasjoner. Folkehelseinstituttet deltar i forumet. Forumet samles hvert år for å diskutere felles problemstillinger knyttet til bruk og utvikling av metodevurdering.
IHSI
International Horizon Scanning Initiative (IHSI), etablert i 2019, er en non-profit organisasjon som har til hensikt å lage et felles internasjonalt metodevarslingssystem. Per i dag deltar ni land i dette samarbeidet, inkludert Norge. Direktoratet for medisinske produkter (DMP), FHI og Sykehusinnkjøp er medlemmer. Norsk deltakelse i IHSI har som formål å på sikt avlaste ressurser knyttet til nasjonal metodevarsling.
I 2021 signerte IHSI en kontrakt med Emergency Care Research Institute (ECRI) som nå jobber med å utarbeide et felles IHSI-metodevarslingssystem for legemidler. Parallelt til dette arbeidet har IHSI opprettet en arbeidsgruppe, IHSI Medical Devices Working Group (IHSI MDWG), som utforsker potensialet for å utvide IHSI-samarbeidet for medisinsk utstyr. Målet til arbeidsgruppen er å utarbeide et konkret, detaljert forslag til et IHSI-metodevarslingssystem for medisinsk utstyr innen første halvdel av 2023. Arbeidsgruppen ledes av FHI og Zorginstituut Nederland (ZIN).
Europa
I over 15 år har Kunnskapssenteret for helsetjenesten, og senere FHI, aktivt bidratt til samarbeid om metodevurderinger innen legemidler og medisinsk utstyr i Europa. Dette har vi gjort gjennom EU-finansierte prosjekter (Joint Actions) til European Network for Health Technology Assessment (EUnetHTA). Den siste prosjektperioden til dette nettverket opphørte i mai 2021.
Dette frivillige samarbeidet ble lovfestet i 2022. EU-forordningen om europeisk samarbeid om metodevurderinger trådte i kraft i januar 2022 og vil gjelde fra januar 2025. Hensikten med forordningen er å redusere duplisering av arbeid, samt å effektivisere arbeidet med metodevurderinger.
Det er igangsatt et stort felles europeisk arbeid knyttet til implementering av denne forordningen:
- HTA Coordination Group (HTACG) ble etablert i juni 2022 for å styre det permanente samarbeidet. HTACG er en koordinerende og beslutningstakende gruppe bestående av representanter fra alle EU/EØS-land. Mandatet og oppgaver er spesifisert i forordningen. Norge er representert med FHI, DMP og de Regionale Helseforetakene (RHF).
- Følgende subgrupper settes opp for å støtte og operasjonalisere arbeidet til HTACG:
- Joint Clinical Assessments (utarbeidelse av metodevurderinger)
- Joint Scientific Consultations (konsultasjoner med produsenter før kliniske studier settes i gang)
- Identification of Emerging Health Technologies (horizon scanning; identifisering av ny teknologi som kan være aktuell for metodevurdering)
- Development of Methodological and Procedural Guidance (utvikling av metodologi og prosedyrer)
- Heads of HTA Agencies Group (HAG) er et samarbeidsnettverk for ledere av europeiske metodevurderingsorganisasjoner. Mer enn 30 organisasjoner fra over 20 land deltar i HAG. Hovedformålet er å støtte EU-kommisjonen, HTACG og nasjonale systemer med å forberede implementeringen av forordningen. FHI stiller som Co-chair i HAG, samt leder HAG sin arbeidsgruppe for kommunikasjon.
- EUnetHTA 21 er et konsortium av 13 EUnetHTA-partnere som har signert en to-års service-kontrakt med HaDEA/EU-kommisjonen (2021-2023). Kontrakten omfatter blant annet (videre)utvikling av metodehåndbøker, maler og prosedyrer for det lovfestede europeiske samarbeidet. FHI er ikke medlem av konsortiet, men deltar som «associated HTA body» og gir innspill på EUnetHTA 21-leveranser.
Norden
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment på engelsk), ble etablert i 1987, og er den svenske, nasjonale myndigheten med ansvar for å utarbeide metodevurderinger. SBU har i oppdrag å vurdere både nye metoder og de som allerede anvendes for støtte til beslutninger i helsetjenesten i Sverige. Siden juli 2015 er SBU også ansvarlig for metodevurderingene innen velferdsområdet. SBU og Folkehelseinstituttet (og det tidligere Kunnskapssenteret for helsetjenesten) har en lang fortid med samarbeid knyttet til både kompetanseutvikling og konkrete prosjekter.
I 2016 inngikk Folkehelseinstituttet et tettere samarbeid med SBU for å ytterligere dra nytte av våre produkter, vår kompetanse og erfaring, samt unngå dobbeltarbeid.
Det pågår i tillegg nordisk samarbeid mellom FHI, SBU, DEFACTUM og Behandlingsrådet i Danmark, samt FINCCHTA i Finland. Regelmessige møter organiseres for gjensidig oppdatering av aktiviteter, og diskusjoner rundt målsetninger/strategi, ulike interesseområder innen metodevurdering og implementering av EU-forordningen om europeisk samarbeid om metodevurderinger.
Høsten 2018 sto FHI også for en nordisk konferanse om medisinsk utstyr/diagnostikk, der både våre nordiske søsterorganisasjoner, innkjøpsorganisasjoner, strålevernsmyndigheter, helseregioner m.fl. deltok. Det var enighet blant deltakerne om at dette var en samarbeidsform det var ønskelig å fortsette med.