Forskningsprosjekt
Kritisk tenkning om helsepåstander inn i skolehelsetjenesten? (KRISK)
Artikkel
|Publisert
I dette prosjektet utvikler vi en undervisningsressurs for kritisk tenkning i møte med helseråd og påstander, til bruk på ungdomsskolen av helsesykepleiere.
Kort om prosjektet
- FHI utvikler ressurser som kan lære unge personer å kritisk vurdere helseråd de møter til daglig.
- I 2023-2024 gjorde vi en kontekstanalyse som avdekket at det var et behov for en undervisningsressurs som kunne brukes i klasserommet av helsesykepleiere på ungdomsskolen.
- Nå er vi over i designfasen av prosjektet, og ser for oss å ha en ferdig ressurs i slutten av 2025.
- Prosjektet ledes av Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR).
Ungdom møter ekstremt mye informasjon hver dag, spesielt på sosiale medier. En del av denne informasjonen er helsepåstander/helseråd, altså påstander om effekt av tiltak, relatert til helse. Det kan være alt fra påstander om at retinol gir deg fin hud, til at man blir supersterk av proteinpulver, til at man sover bedre med munnteip osv.
Ofte mangler grunnlaget for påstanden. Andre ganger blir det tydelig at grunnlaget er for eksempel personlige erfaringer, det at noe er blitt brukt i lang tid, eller at «alle gjør det».
Vi er opptatt av å lære ungdom å reflektere over slike påstander, ta et steg tilbake, kjenne igjen noen svake grunnlag som vi liker å kalle for «røde flagg». Det er derfor vi nå utvikler denne undervisningsressursen.
Prosjektleder: Christine Holst
Prosjektmedarbeidere: Heather Munthe Kaas, Josefine Haugen, Sarah Rosenbaum
Mer om prosjektet
Bakgrunn
Ungdom møter daglig råd om hvordan de kan få bedre helse i ulike arenaer, i hovedsak fra internett og sosiale medier. Det er vanskelig å skille hva som er evidensbasert, fra hva som er spekulasjoner. Det er nedfelt i loven at barn ikke bare skal høres når det gjelder valg av helsehjelp, men at de skal også informeres. Dette krever at de unge selv klarer å vurdere helseinformasjonen de får.
Informed Health Choices (IHC) er et globalt prosjekt ledet av Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR), ved FHI. Gjennom ti år har prosjektgruppen med tilhørende nettverk utviklet læringsressurser for barn og unge, samt foreldre, i flere land. Ressursene er utviklet med mål om å fremme kritisk tenkning og skape evne til å evaluere helsepåstander.
- Norske læringsressurser
- Ung.no side utviklet av FHI
Referansegruppe
Vi har satt ned en referansegruppe med skolehelsepersonell, representanter fra Landsgruppen for helsesykepleiere, Kompetansemiljøet for skolehelsetjenesten og helsestasjoner, utviklere av materiell og fra akademia.
Kontekstanalyse 2023-2024
I 2023-2024 gjennomførte vi en kontekstanalyse for å lære mer om helsesykepleiers hverdag, samt deres kompetanse, muligheter og motivasjon for undervisning i IHC relatert tematikk. Protokollen for arbeidet er publisert. Slik samlet vi data:
- Workshops og fokusgruppediskusjoner med helsesykepleiere
- Fokusgrupper med barn
- Intervjuer med personer i og rundt skolehelsetjenesten
- Dokumentanalyse
En artikkel som belyser metoder og funn er under arbeid.
Gjennomføring av utviklingsprosjektet 2025
Vårt overordnet mål er å utvikle en ressurs som oppleves som nyttig, brukervennlig, forståelig, pålitelig, ønskelig og godt egnet for bruk av helsesykepleiere i sitt arbeid med ungdomsskoleelever.
Vi ønsker å skape en bærekraftig ressurs som kan tilpasset den enkelte elevgruppe / skole / skolehelsetjenestes behov. Vi rekrutterer nå helsesykepleiere og lærere til å være med i utviklingen av prosjektet.
Vi kommer til å gjennomføre fire utviklingsrunder i en human-centered design prosess, hvor vi bruker de fem arbeidsmodusene Innlevelse / innsikt, Definere, Idéutvikle, Prototype og Teste.
Vi kommer til å samle data gjennom:
-
- Idégenering
- Prototyping
- Uformell feedback (e.g. samtaler, presentasjon på konferanse)
- Gruppeintervju / workshop
- Intervju
- Brukertesting
- Pilotering
- Orientering referansegruppen
- Dokumentanalyse
Ved slutten av 2025 ser vi for oss å ha en ferdig ressurs som kan evalueres i en større randomisert studie.
Ta kontakt med prosjektleder om det er noe du lurer på!