Om NewTools
Artikkel
|Publisert
For å bli mer bærekraftig, må matsystemet blant annet redusere påvirkningen det har på klima og miljø, ta bedre vare på ressursgrunnlaget og biologisk mangfold, og legge til rette for et sunt og bærekraftig kosthold.
Det er stor enighet om at matsystemet må bli mer bærekraftig. Ikke minst har dette sammenheng med at matproduksjon og forbruk av mat har et stort miljøavtrykk og stor innvirkning på helsa. For å bli mer bærekraftig, må matsystemet blant annet redusere påvirkningen det har på klima og miljø, ta bedre vare på ressursgrunnlaget og biologisk mangfold, og legge til rette for et sunt og bærekraftig kosthold.
Prosjektet skal utvikle ny kunnskap på dette feltet gjennom samarbeid med aktører fra ulike sektorer. Det er totalt 28 aktører fra hele matsystemet som er med som partnere i prosjektet, det er representanter fra forskning, matvarebransjen, myndighetene og interesseorganisasjoner.
Overordnet har NewTools som mål å jobbe med utvikling av to nye skåringssystemer for mat;
- et for ernæringsmessig kvalitet
- et for miljømessig og sosial bærekraft.
Videre er det et mål å utforske hvordan skåringssystemer kan brukes i ulike deler av matsystemet. Det er også et mål å opprette en plattform hvor informasjon, data og metoder som utvikles kan deles.
NewTools er et spennende forskningsprosjekt med ambisiøse mål og et bredt sammensatt konsortium bestående av partnere med ulike innganger til matsystemet og ulik forståelse av hva som må til for å bli mer bærekraftig. Gjennom involvering og samarbeid har vi som mål å utvikle ny kunnskap som kan bidra til mer bærekraftig matproduksjon og forbruk, sier prosjektleder Knut-Inge Klepp, ved Folkehelseinstituttet.
NewTools har ikke som mandat å iverksette ny merking av mat eller implementere nasjonale ordninger hvor skåringssystemene blir tatt i bruk, men har som mål å teste ut ulike bruksområder av slike systemer.