Forskning på hvordan skåringssystemer kan brukes i matsystemet
Artikkel
|Publisert
NewTools har som mål å identifisere bruksområder for og pilotere bruk av skåringssystemer for ernæring og miljømessig og sosial bærekraft, samt bygge bro til fremtidig forskning gjennom samskaping av spin-off prosjekter.
Prosjektet ønsker å dra nytte av mange relevante partnere i gode samskapingsprosesser. I denne delen av prosjektet jobbes det med å i fellesskap identifisere bruksområder for skåringssystemene i matsystemet. Videre er det et mål å gjennom samskaping utvikle piloter hvor hensikten er å teste ut og forske på bruk av skåringssystemene på ulike områder i matsystemet, det være seg innen matproduksjon, offentlige innkjøp eller utforming av merkeordninger ut mot forbruker.
Møteplasser for samskaping
Å skape møteplasser for å bli kjent, dele kunnskap og diskutere løsninger er en viktig metode i NewTools.
I denne delen av prosjektet arrangerer vi regelmessig workshoper med mål om ha en dynamisk og inkluderende prosess for å komme fram til felles innsatsområder.
Temaene hittil har vært
- Hvilken rolle og plass har vi i matsystemet - refleksjon rundt egen og andres rolle,
- Forbrukerne – hva ønsker de? Innspill på tema og spørsmål til en forbrukerundersøkelse,
- Hvor kan skåringssystemer brukes?
- Hvordan kan vi forske på bruk av skåringssystemene?
- Forslag til pilot-prosjekter i NewTools og egen rolle i disse.
Kommende workshoper skal inkludere felles diskusjoner rundt hvordan pilotene eller NewTools prosjektet som helhet kan føres videre gjennom spin-off prosjekter. I disse diskusjonene er det et mål at hele konsortiet bidrar. Åpenhet om innspill i prosessene og hvordan disse er ivaretatt av forskerne er et grunnleggende prinsipp.
Forskning på forbrukerperspektiver
I februar 2023 gjennomførte YouGov en forbrukerundersøkelse utarbeidet som et samarbeid mellom Forbrukerrådet og forskere ved NMBU og OsloMet med innspill fra partnerne. Hensikten var å undersøke forbrukeres forståelse av bærekraft, hva en endring til et mer bærekraftig matforbruk ville kreve på individ- og systemnivå og tanker rundt grad av kompleksitet i en eventuell bærekraftmerking av mat.
Bærekraft kan favne om mange dimensjoner, alt fra klimagassutslipp, dyrevelferd, vannforbruk og arbeidsvilkår for produsenter. Det er nyttig å få mer kunnskap om hva ulike forbrukergrupper vektlegger av informasjon når de velger mat, og om de ønsker en merkeordning på bærekraft så enkel som mulig eller informasjon om de enkelte dimensjonene som inngår.
Våren 2024 blir det i samarbeid med Opinion og Forbrukerrådet, som del av pilot 1, utført fokusgruppeintervjuer med ulike grupper forbrukere for å undersøke videre hvilke dimensjoner av miljømessig og sosial bærekraft som vektlegges blant forbrukere og grad av kompleksitet som foretrekkes i en eventuell fremtidig merkeordning. Resultatene fra intervjuene skal brukes i utviklingen av en ny forbrukerundersøkelse.
Pilotering av skåringssystemer i offentlig innkjøp
I samarbeid med forskere i NorEden prosjektet ved Universitetet i Oslo skal det forskes på hvordan ernæringsskåren bak Nutri-Score og NorEdens database for klima- og miljøavtrykk kan hjelpe innkjøpere i offentlig sektor med å foreta informerte sunne og bærekraftige valg. Skåringssystemene skal appliseres i et digitalt verktøy og testes ut blant nøkkelpersoner innen offentlige anskaffelser.