Hopp til hovedinnhold
FHI logo
bilde av person og natur med prikker av mikroplast

Takk til alle som deltok i Miljøbiobanken 2024-2025

Artikkel

|

Publisert

I 2024 startet vi en ny runde med innsamling av prøver til Miljøbiobanken – en viktig undersøkelse som skal gi oss bedre kunnskap om miljøgifter i kroppen og hvordan disse påvirker helsen vår. Vi inviterte både tidligere deltakere fra innsamlingen i 2016–2017 og nye deltakere fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa), for å sikre et godt og representativt datagrunnlag.

Deltakerne har bidratt ved å sende inn urin- og blodprøver, samt besvart både elektroniske og papirbaserte spørreskjemaer. Innsamlingen har foregått over hele landet, og deltakerne har selv bestilt time for blodprøvetaking og sendt inn prøver og skjemaer i returkonvolutter. Vi har lagt stor vekt på å gjøre prosessen så enkel og trygg som mulig, og alle kostnader knyttet til prøvetaking og forsendelse har blitt dekket av Folkehelseinstituttet. Som en takk for innsatsen mottok deltakerne et digitalt gavekort på 500 kroner etter innsending av prøver og skjema. 

Gjennom denne innsatsen har vi samlet inn verdifulle data som vil bidra til å styrke kunnskapen om hvordan miljøgifter påvirker helsen vår – både nå og i fremtiden. Vi har nå avsluttet innsamlingen av prøver og spørreskjema er stengt. 

Takk til alle som deltok! 

Hva er de neste stegene for prosjektet?

1. Mottak og kvalitetssikring av prøver og data

  • Alle innsendte urin- og blodprøver har blitt registrert og kontrollert. Nå lagres de forsvarlig i biobanken. 
  • Spørreskjemaene (både elektroniske og papirbaserte) gjennomgås for å sikre at dataene er komplette og av god kvalitet. 

 2. Analyse av biologiske prøver og kobling av data 

  • Det skal måles en rekke miljøgifter, som PFAS, ftalater, bisfenoler, plantevernmiddelrester, og andre miljøgifter i urin- og blodprøver. Analysene vil foregå i flere omganger.
  • Målte nivåer av miljøgifter vil kobles med spørreskjemadata. 

3.  Forskning og publisering 

  • Forskere ved Folkehelseinstituttet og samarbeidspartnere vil bruke dataene til å kartlegge eksponering for miljøgifter, inntak av næringsstoffer og kostholdet til norske barn og voksne. De vil også undersøke mulige sammenhenger mellom disse faktorene og mulige helseproblemer. 
  • Resultatene publiseres i vitenskapelige tidsskrifter og formidles til befolkningen, helsemyndigheter og beslutningstakere. Det vil ikke være mulig å gjenkjenne resultater til enkeltdeltagere. 

 4. Tilbakemelding og formidling 

  • Deltakerne og offentligheten vil få informasjon om hovedfunnene fra prosjektet, for eksempel gjennom nettsider, nyhetsbrev eller rapporter. 
  • Det kan også være aktuelt med populærvitenskapelige artikler, medieoppslag eller foredrag. 

Lurer du på noe? 

Du kan finne mer informasjon om hva det vil innebærer for deg å delta i lenkene til informasjons- og samtykkeskrivene (pdf): 

Dette er den samme informasjonen som var i informasjonsskrivet som deltakere mottok sammen med invitasjonen til å delta. 

Har du fortsatt spørsmål, ta kontakt oss gjerne ved å:  

  • Sende e-post til morfarbarn@fhi.no   
  • Ringe oss på telefon 480 39 432 (mandag til fredag mellom kl. 09.15 og 11.15) 

Vi i MoBa vil gjerne høre fra deg dersom du har tilbakemeldinger eller spørsmål, men av personvernhensyn ber vi deg om å ikke sende opplysninger om din eller andres helsetilstand, diagnoser eller andre fortrolige opplysninger på e-post. 

Publisert
Fant du det du lette etter?