Hva gjør du hvis sparepæra eller lysrøret knuses?
Artikkel
|Oppdatert
I sparepærer og lysrør er det litt kvikksølv. Hvis de knuses, slipper kvikksølvet ut. Dette gir minimal helserisiko, men likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.
Miljødirektoratet arbeider målrettet for å redusere utslipp av tungmetallet kvikksølv, fordi kvikksølv og kvikksølvforbindelser er giftige
- Kvikksølv og kvikksølvforbindelser (Miljøstatus/Miljødirektoratet)
EU innførte i 2008 forbud mot omtrent all bruk av kvikksølv. Samtidig skal vi spare energi. Det er snart slutt på de vanlige glødelampene, fordi de varmer mye mer enn de lyser. I stedet har vi fått sparepærer, som inneholder kvikksølv. Henger dette sammen?
Hvorfor er det kvikksølv i sparepærer og lysrør?
Lysrør og sparepærer inneholder litt kvikksølv for at de skal virke effektivt, det vil si gi lavt strømforbruk. Kvikksølv forlenger også varigheten på disse lyskildene. Inne i lyskilden er det lavt trykk og en temperatur på cirka 40 grader hvor gassutladningen inneholder kvikksølvdamp (kokepunktet for kvikksølv er 357 grader, dog fordampes litt kvikksølv allerede ved romtemperatur hvor det er en væske). Når lampen er slått av, er omtrent alt kvikksølvet kondensert som partikler. Etter hvert som lyskilden blir gammel, blir noe av kvikksølvet absorbert i belegget på innsiden av glasset.
Om noen år blir antakelig LED-baserte lyskilder billige, og de inneholder ikke kvikksølv. Men inntil videre ser det ut til at vi må leve med lyskilder som hver har 2-5 milligram metallisk kvikksølv. Det er ikke mye, men det er nok til at vi bør ta noen enkle forholdsregler når uhellet er ute og et lysrør eller en sparepære knuser.
Dette gjør du dersom en sparepære eller et lysrør knuses
- Åpne vinduet og lufte, samtidig som du gjør godt rent.
- Samle sammen lyspærerestene best mulig.
- Synlige partikler og glassrester kan også plukkes opp med en bit tape.
- Bruk gjerne kost og feiebrett, og tørk opp grundig med en fuktig klut.
- Både kluten og glassrestene kan samles sammen i en plastpose som må leveres til et mottak for spesialavfall (plastposen bør i mellomtiden plasseres utendørs).
- Løse tepper kan tas ut og bankes (slike ørsmå mengder av kvikksølv vil ikke skade miljøet).
- Luftingen av rommet kan gjerne fortsette i 15 minutter etter at du er ferdig med rengjøringen.
Hva med støvsuging?
Støvsuging kan bidra til å spre kvikksølvrester, og derfor bør man unngå å bruke den dersom gulvet har glatt overflate uten sprekker. Men dersom du har teppegulv, eller gulv med sprekker, er det likevel best å bruke støvsuger, slik at alle kvikksølv- og glassrester blir fjernet.
Kvikksølvpartikler kan sitte igjen i støvsugeren, og etter bruk kan du la støvsugeren gå en halv time utendørs, med motoren i gang, før du skifter støvposen. Støvsugerposen kaster du sammen med det øvrige avfallet fra oppryddingen. I tillegg kan du ta av støvsugerslangen og skylle den innvendig med vann.
Hva gjør du med utgåtte sparepærer og lysrør?
Kanskje unødvendig å si det: Alle utgåtte sparepærer og lysrør, enten de er knust eller ikke, skal leveres til godkjent mottak for spesialavfall. Så har du gjort ditt for at kvikksølv ikke kommer på avveie.
- Slik sorterer du lyspærer, sparepærer og lysrør (Sortere.no – en nasjonal tjeneste i samarbeid med bla. norske kommuner)
Ingen grunn til panikk
Det er veldig lite kvikksølv i en sparepære og i et lysrør, og det er omtrent umulig å tenke seg at eksponeringen kan være helsefarlig. Likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.
Kvikksølvet er faktisk mest farlig når det kommer ut i naturen, fordi det omdannes til organiske kvikksølvforbindelser som tas opp særlig i fisk. Slike kvikksølvforbindelser er svært giftige, og de kan finne veien til enkelte matvarer. Derfor er det så viktig at kvikksølvet ikke slipper ut i miljøet.