Begrense mettet fett (indikator 21)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Innføring av nasjonale strategier for å begrense mettet fett og praktisk talt eliminere industrifremstilt transfett fra matvarer.
Resultater
1995-2000: Samarbeid mellom helsemyndighetene og matvareindustrien om å redusere bruk av delvis herdet fett i margarin
Tidligere var margarin, som kunne inneholde opptil 30% transfett, den største kilden til transfett i det norske kostholdet. Resultatet av et samarbeid mellom sentrale helsemyndigheter, matvareindustrien og forskere førte til at det siden midten av 1990-årene kun har forekommet ubetydelige mengder transfett i margarin og bakefett. Arbeidet med å redusere innholdet av transfettsyrer i matvarene har fortsatt. Kostens innhold av transfettsyrer har gått ned fra 4 til under 1 prosent av kostens energiinnhold de siste 25 årene. Innholdet av transfett i kosten er nå på nivå med anbefalingen om at transfettsyreinntaket bør begrenses til mindre enn 1 energiprosent.
2009/2016/2021: Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet
Nøkkelhullet ble innført som felles nordisk merkeordning i Norge i 2009. Forskriften setter blant annet krav til maksimalt innhold av mettet fett. Revidert forskrift med strengere krav til mettet fett ble innført i 2016. Formålet med merkeordningen er å hjelpe forbrukerne til å velge sunnere matvarer i en travel handlesituasjon. En beregning av effekten av å bytte fra vanlige matvarer til nøkkelhullsmerkede matvarer i kostholdet viser at gjennomsnittlig energiandel fra mettet fett kan komme nær det anbefalte nivå. Forskriften ble revidert på ny i 2021 og kriteriene for mettet fett uttrykkes nå i gram per 100 gram.
2014/2022: Ikrafttredelse av forskrift om transfettsyrer i næringsmidler som regulerer innhold av industrielt fremstilt transfett i matvarer som selges i Norge
Det er kun tillatt med maksimalt 2 gram transfett per 100 gram fett i en matvare. Forskriften om transfettsyrer ble opphevet i 2022, men dette inngår nå i forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.
2014: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
Anbefalingene er basert på siste utgave av de nordiske ernæringsanbefalingene (Nordic Nutrition Recommendations 2012) som ble publisert i 2014. Norge har hatt anbefalinger om maksimalt inntak av mettet fett og transfett siden 1990-tallet.
2014/2015: Helseministeren etablerer Næringslivsgruppe på matområdet med aktører fra matvarebransjen og næringslivet
Målet er å bli enige om konkrete tiltak som kan bedre kostholdet i befolkningen i tråd med kostanbefalingene til Helsedirektoratet og målene fra Verdens helseorganisasjon om reduksjon i salt, sukker og mettet fett.
2016/2022: Intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold mellom næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandel (matvarebransjen) og Helse- og omsorgsdepartementet (helsemyndighetene) for 2017-2021
Avtalen inkluderer seks innsatsområder og omfatter kvantitative mål for reduksjon av mettet fett til maks 13 prosent av energiinntaket innen utgangen av 2021, i tillegg til kvantitative mål for reduksjon av salt og sukker. Monitorering av måloppnåelse er en del av avtalen. Intensjonsavtalen videreføres for perioden 2022–2025. Det kvantitative målet for mettet fett opprettholdes.
2017 "Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021" Handlingsplanen inneholder kvantitative mål, blant annet for inntak av mettet fett i befolkningen. Handlingsplanen er forlenget til utgangen av 2023. Målet i handlingsplanen er å redusere innholdet av mettet fett til 12 energiprosent innen utgangen av 2023. Handlingsplanen omfatter tiltak overfor befolkningen generelt og særskilte grupper. Arenaer for tiltakene omfatter blant annet barnehage, skole, arbeidsliv og helse- og omsorgstjenesten, samt samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor. I tillegg til intensjonsavtalen om samarbeid med næringslivet om å redusere mettet fett i matvarer der dette er relevant, er kompetanseheving og kommunikasjon særlig fremhevet som tiltak for å redusere inntak av mettet fett. Som en del av dette skal befolkningen oppfordres til å velge matvarer med mindre mettet fett. Melk og meieriprodukter og kjøtt er de største kildene til mettet fett.
2023: Nye referanseverdier for energi og næringsstoffer
Nye nordiske ernæringsanbefalinger, NNR2023, ble publisert i juni (norden.org). NNR2023 vil utgjøre kunnskapsgrunnlaget for å revidere de gjeldende anbefalingene om kosthold og ernæring i Norge. Helsedirektoratet publiserer nye norske referanseverdier for energi og næringsstoffer i november 2023.
Global indikatordefinisjon
Indicator 21. Adoption of national policies that limit saturated fatty acids and virtually eliminate partially hydrogenated vegetable oils in the food supply, as appropriate, within the national context and national programmes.