Helseberedskapsprosjektet i Ghana
Artikkel
|Publisert
Ghana er et av fire samarbeidsland for Folkehelseinstituttets globale helseberedskapsprogram. Vi samarbeider med Ghanas helsetjeneste og Verdens helseorganisasjons lokalkontor for å styrke kapasiteten for å forebygge, oppdage og reagere på hendelser som kan true folkehelsa.
Om programmet og det internasjonale helsereglementet
Programmet for global helseberedskap ble lansert av Folkehelseinstituttet i 2015. Instituttet samarbeider med fire land – Ghana, Malawi, Moldova og Palestina – om å styrke helseberedskapen i landene ved å innføre det internasjonale helsereglementet (IHR). Alle medlemslandene i Verdens helseorganisasjon har forpliktet seg til å oppfylle IHR. Reglementet består av minimumskrav som hvert land må oppfylle for å kunne håndtere helsekriser og dermed unngå internasjonale kriser.
Helsetrusler kjenner ingen landegrenser, og IHR-reglementet erkjenner at sykdomsutbrudd i et land kan få store konsekvenser utover landegrensene. I tillegg forplikter reglementet at høyinntektsland skal støtte mindre ressurssterke land i arbeidet med å innføre kravene.
Det internasjonale helsereglementet er bindende for alle medlemslandene av Verdens helseorganisasjon. Reglementet er laget for å støtte det internasjonale samfunnet i å forebygge og svare på folkehelsekriser. Paragraf 44 sier at alle medlemslandene må samarbeide med andre land om å oppdage og vurdere hendelser, skaffe og tilrettelegge for teknisk støtte, mobilisere ressurser og skrive lover som støtter innføringen av helsereglementet. Denne paragrafen har vært en viktig grunn for å lage dette helseberedskapsprosjektet i Ghana. Arbeidet er samtidig et bidrag til de norske forpliktelsene innen det globale helsesikkerhetsarbeidet, the Global Health Security Agenda (GHSA).
Bakgrunn for samarbeidet
Folkehelseinstituttet har siden 2011 diskutert med helsemyndighetene i Ghana mulighetene for å opprette et nasjonalt folkehelseinstitutt der som også omfatter opplegg for å oppdage, vurdere og reagere på trusler mot folkehelsen. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika i 2014 viser behovet for sterkere samarbeid om beredskap og reaksjon på slike helsetrusler. Norges lange samarbeidshistorie med Ghana og samarbeidet med andre partnere var et godt grunnlag for å inngå partnerskap om et helseberedskapsprogram for Ghana.
Det påfølgende halvannet året gikk med til å formalisere samarbeidet. Deretter ble samarbeidet konsentrert om tekniske spørsmål og planlegging av aktiviteter i samarbeidet.
I september 2016 støttet Folkehelseinstituttet en workshop for å teste Ghanas varslings- og handlingskapasitet ved en mulig farlig situasjon med kjemiske stoffer. Øvelsen viste at det er nødvendig å utvikle et mer robust beredskapssystem i alle ledd uavhengig av hva slags type folkehelsetrussel det gjelder.
Helsesituasjonen i Ghana
Ghana ligger i det vestlige Afrika, ved Guineabukta, og grenser mot Elfenbenskysten i vest, Burkina Faso i nord og Togo i øst. Landet er et middelinntektsland etter Verdensbankens definisjon.
Ifølge Verdens helseorganisasjon har helsetilstanden i landet vært i stødig framgang de siste tiåra, med økning i forventet levealder fra i snitt 50 år i 1960 til 65 år i 2015. Imidlertid er det geografiske og økonomiske ulikheter i helsesituasjonen.
Smittsomme sykdommer som malaria, tuberkulose og hiv og aids er fortsatt blant hovedårsakene til sykdom og for tidlig død i Ghana, jf. figur under. I tillegg øker forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer, og det bidrar mye til sykdomsbyrden i landet.
Les mer om sykdomsbyrde i Ghana på nettsiden til Institute for Health Metrics and Evaluation.
Gjennomføring og status for prosjektet
I gjennomføringen av prosjektet samarbeider Folkehelseinstituttet tett med Ghanas helsetjeneste og WHOs landkontor.
I partnerskap med andre organisasjoner har FHI deltatt i en ekstern evaluering av Ghana som vurderer landets evne til å forebygge, oppdage og respondere på trusler mot folkehelsa, og evne til å kunne gjennomføre det internasjonale helsereglementet IHR2005. Metoden som brukes i evalueringen, er et verktøy kalt the Joint External Evalutation tool (JEE) og anbefalt i IHR2005. Evalueringen fant at flere områder trenger å bli styrket.
På bakgrunn av evalueringen er disse nøkkelområdene pekt ut for videre samarbeid:
- Støtte til en prosess for å styrke systemet for innsamling og transport av prøver
- Utvikle eller tilpasse et hurtig risikovurderingsverktøy for kjemiske hendelser og bidra til simuleringsøvelser for å teste verktøyet
- Forbedre hendelsesbasert overvåkning i Ghana, med vekt på å koordinere vertikale rapporteringslinjer for beredskap ved kjemiske hendelser, matsikkerhet og helse og fremme systematisk deling av data mellom relevante sektorer
Samarbeidspartnere
Ghanas helsetjeneste (GHA)
Ghanas helsetjeneste (Ghana Health Service – GHA) er en etat under landets helsedepartement og ansvarlig for å koordinere, veilede og utvikle en rekke folkehelseoppgaver som omfatter et system for overvåking og kontroll av sykdom. Det nasjonale kontaktpunktet for IHR ligger i folkehelsedivisjonen av GHA. Divisjonen er delt i to avdelinger – én for sykdomsovervåking og én for sykdomskontroll.
Verdens helseorganisasjon (WHO)
Verdens helseorganisasjon er den ledende helsemyndigheten i FN. Organisasjonen samarbeider tett med andre FN-organisasjoner, bidragsytere, frivillige organisasjoner, WHOs samarbeidssentre og privat sektor for å oppnå målene sine og bygge en bedre, sunnere framtid for folk.
WHOs landkontor i Ghana driver ni helseprogrammer og samarbeider tett med regionkontoret for Afrika (AFRO) om å støtte Ghana i å styrke helsesystemet.