Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Overvåking av HPV i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Overvåking av HPV i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS)

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Overvåking av HPV i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS)

Publisert Oppdatert

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Effekten av vaksinen evalueres. Fra 2017 overvåkes forekomst av HPV-genotyper i livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft i MSIS.

Modell av HPV-virus
HPV-virus. colourbox.com

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. Effekten av vaksinen evalueres. Fra 2017 overvåkes forekomst av HPV-genotyper i livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft i MSIS.


Bakgrunn

Etter innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009 skal forekomst og endringer av humane papillomavirus (HPV) genotyper i forstadier til livmorhalskreft eller livmorhalskreft i befolkningen følges opp.

Endringer følges ved at prøver fra livmorhalsen tatt i forbindelse med utredning av forstadier til livmorhalskreft eller livmorhalskreft HPV-testes. Resultatene fra disse testene skal lagres i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Informasjonen i registeret

Kreftregisteret melder opplysninger til MSIS om pasienter som har fått påvist kreft eller forstadier til kreft (MSIS-forskriften § 2-3 siste ledd).

Et utvalg prøver tatt fra livmorhalsen i forbindelse med utredning av forstadier til livmorhalskreft eller livmorhalskreft sendes fra patologilaboratoriene og testes for HPV ved det nasjonale HPV-referanselaboratoriet.

Formålet med testingen er evaluering av effekt av HPV-vaksinen på forekomst av HPV og fordeling av HPV-genotyper. Når referanselaboratoriet har testet og genotypet materialet, vil positive analysesvar bli overført til MSIS. Resultatet av prøven har ingen praktisk betydning for pasienten eller behandlingen, og resultatet blir ikke formidlet til pasienten. Pasienten kan ikke reservere seg mot registrering av positive HPV-svar.

Etter at HPV-testingen er utført blir en liten del av vevsprøven lagret i en biobank tilknyttet MSIS slik at materialet kan testes på nytt ved eventuell overgang til nye analysemetoder. Pasienten har adgang til å reservere seg mot lagring av denne vevsprøven (jmf. MSIS-forskriften §1-8a).

Resultater fra prøver som ikke inneholder HPV registreres ikke i MSIS, og disse prøvene vil heller ikke bli lagret i biobanken.

Informasjonsgangen for HPV i MSIS

  • Informasjon om HPV-vaksineevalueringen og reservasjonsrett gis av helsepersonell ved prøvetakning.
  • Kreftregisteret registrerer tilfeller og følger kreftforekomst
  • Akershus universitetssykehus analyserer prøver fra livmorhals for HPV-genotype
  • Folkehelseinstituttet registrer positive HPV-resultater i MSIS og overvåker endringer i HPV-genotype
  • En rest fra HPV-positive prøver lagres i en biobank tilknyttet MSIS

Kvinnen har adgang til å reservere seg mot lagring av denne prøven 

Innhold på denne siden