Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd i flere land av hepatitt A blant menn som har sex med menn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd i flere land av hepatitt A blant menn som har sex med menn

Nyhet

Utbrudd i flere land av hepatitt A blant menn som har sex med menn

Norske menn som har sex med menn (msm) som kan tenkes å ha sex på World Pride festivalen i Madrid og på andre arenaer, bør vurdere å vaksinere seg før avreise.

To menn som flørter.
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Norske menn som har sex med menn (msm) som kan tenkes å ha sex på World Pride festivalen i Madrid og på andre arenaer, bør vurdere å vaksinere seg før avreise.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Siden juni 2016 har det vært en opphopning av tilfeller med hepatitt A i flere vesteuropeiske land og New York City blant menn som har sex med menn (msm).

Smitte hovedsakelig gjennom seksuell aktivitet

I perioden februar 2016 til slutten av mai 2017 er det i 15 EU/EØS-land meldt 1173 tilfeller med de samme typene av hepatitt A-viruset. Flest tilfeller er meldt fra Spania, Storbritannia, Nederland og Tyskland. Fra de nordiske landene er det også meldt om enkelte personer smittet i andre europeiske land, inkludert ett tilfelle med hepatitt A hos en norsk mann. Det er også rapport en økning av tilfeller av hepatitt A i New York City blant msm som ikke har vært på reise.

– Langt de fleste sykdomstilfellene er rapportert blant uvaksinerte msm. Det er ingen indikasjoner på smitte gjennom næringsmidler i disse opphopningene, og smitten er antatt overført fra person til person gjennom seksuell aktivitet, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

I sommer arrangeres det i mange europeiske byer såkalte pride-festivaler hvor mange msm møtes. Den største er World Pride Festival som finner sted i Madrid fra 23. juni 2017.

– Deltakere på pride-festivaler som ikke allerede er vaksinert mot hepatitt A bør vurdere å ta denne vaksinen før de reiser dit, sier Blystad.

Reiseråd

Menn som på pride-festivaler i utlandet og på andre arenaer har sex med andre menn bør:

  • Vurdere å vaksinere seg med hepatitt A vaksine som med én dose gir beskyttelse i cirka ett år. Beskyttelse er tilstede 1–2 uker etter vaksinasjon. Det anbefales å vaksinere seg før avreise fra Norge da det i mange andre europeiske land for tiden er mangel på hepatitt A-vaksine. For langvarig beskyttelse gis en ekstra vaksinedose (boosterdose) etter 6–12 måneder. Etter fullvaksinering med 2 doser hepatitt A-vaksine varer beskyttelsen i flere tiår.
  • Unngå direkte munn-anus kontakt (såkalt rimming) og ubeskyttet munnsex rett etter analsex.
  • God personlig hygiene i forbindelse med sex, dvs. nøye vask av hender, kjønnsorganer og anus før og etter sex.
  • Som alltid er det viktig å følge råd om forebygging av matsmitte ved utenlandsreiser.

Kondom ved analt samleie har begrenset effekt med tanke på spredning av hepatitt A-viruset, men kondombruk er viktig for å beskytte seg mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Msm og andre som utvikler symptomer på hepatitt A (se nedenfor) bør kontakte lege. Ved et påvist tilfelle kan det være aktuelt å gi nærkontakter vaksine for å hindre videre smitte.

Om hepatitt A

Hepatitt A-viruset forårsaker akutt leverbetennelse og gir vanligvis ingen varig leverskade og man blir ikke kronisk bærer av viruset. Det finnes ingen spesifikk behandling. Smittede personer skiller ut virus med avføringen. Smitte skjer som oftest via forurenset drikkevann eller mat. Viruset kan også overføres seksuelt gjennom munnsex og munn-anus kontakt.

Tid fra smitte til symptomer på sykdom er 15 til 50 dager, vanligvis omlag fire uker. Symptomer på hepatitt A varierer fra milde til mer alvorlige, og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diaré forekommer sjelden.