Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Zikafeber - gravide frarådes å reise til Singapore»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Zikafeber - gravide frarådes å reise til Singapore

Nyhet

Zikafeber - gravide frarådes å reise til Singapore

Helsemyndighetene i Singapore melder om flere tilfeller av zikafeber antatt innenlandssmittet gjennom mygg. Gravide frarådes å reise til Singapore. Personer som har oppholdt seg i Singapore bør ta forholdsregler etter hjemkomst.

zika aedis aegypti
Foto: CDC/James Gathany

Helsemyndighetene i Singapore melder om flere tilfeller av zikafeber antatt innenlandssmittet gjennom mygg. Gravide frarådes å reise til Singapore. Personer som har oppholdt seg i Singapore bør ta forholdsregler etter hjemkomst.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Zikafeber forekommer også i mange andre asiatiske land, men situasjonen er svært ulik sitasjonen på det amerikanske kontinent. Mens zikaviruset nylig ble introdusert på det amerikanske kontinentet og har resultert i en uoversiktlig utbruddssituasjon med antatt høy smitterisiko, regnes mange asiatiske land som endemiske områder dvs. at viruset har vært tilstede i mange år og at mange er immune mot sykdommen. Risikoen for å bli smittet med zikafeber i asiatiske land anses vanligvis som liten. Det er likevel viktig å beskytte seg mot myggstikk ved opphold i mange asiatiske land, også med tanke på risiko for andre myggoverførte sykdommer som denguefeber. Dette gjelder spesielt gravide.

Singapore er det første landet i Asia som melder om utbrudd av zikafeber, og situasjonen i landet er derfor ulik situasjonen i andre asiatiske land. Hittil er det rapportert 41 tilfeller hvor man antar at smitten er overført gjennom myggstikk i landet.  

Folkehelseinstituttet følger situasjonen i Asia nøye, og vil oppdatere reiseråd dersom situasjonen forandrer seg.

Råd til gravide

  • Gravide frarådes å reise til Singapore.
  • Gravide som likevel velger å reise til berørte områder bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse under oppholdet.
  • Gravide som har oppholdt seg i Singapore siden 1.juni 2016 bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten. 

Råd til andre reisende som har vært i Singapore

I tillegg bør alle som har oppholdt seg i eller skal reise til Singapore etter ta forholdsregler etter hjemkomst:

  • Kvinner som har oppholdt seg i området bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide.
  • Menn som har oppholdt seg i området og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.
  • Dersom menn som har oppholdt seg i området og har en partner hjemme som kan bli gravid, bør paret bruke prevensjon etter hjemkomst for å unngå graviditet. Prevensjon bør benyttes i 6 måneder uansett om mannen har hatt symptomer på zikavirus-sykdom eller ikke. Dette rådet ble endret den 2. november 2016.
  • Kondombruk reduserer risiko for smitte med zikavirus.  Personer som har vært i området kan unngå å smitte sin partner ved bruk av kondom. Kondom bør benyttes i 8 uker etter hjemkomst dersom han/hun ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Ved symptomer på sykdommen hos mannen bør kondom benyttes i 6 måneder. 

Råd til alle reisende til Singapore 

  • Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker).
  • Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting. 

God myggstikkbeskyttelse er spesielt viktig for personer med immunsvikt eller alvorlige kroniske sykdommer. Disse pasientgruppene bør som alltid rådføre seg med sin lege før reise.

Kvinner som risikerer å bli gravide bør bruke effektiv prevensjon for å unngå å bli gravid under opphold i Singapore. Ved langtidsopphold bør råd fra lokale helsemyndigheter følges.