Mange alvorlige forgiftninger blant utenlandske sopplukkere
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Avdeling for giftinformasjon ved Folkehelseinstituttet mottar årlig en rekke henvendelser om alvorlige soppforgiftninger. Svært mange av sopplukkerne som må få behandling på sykehus kommer fra Asia og Øst-Europa.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenTilfellene gjelder både turister med kortvarig opphold i Norge og personer som bor her fast.
– Statistikk fra 2011 til 2014 viser at over 70 prosent av de innlagte pasientene på sykehus med potensielt alvorlig forgiftning har utenlandsk opprinnelse. Pasientene kommer hovedsakelig fra Asia og Øst-Europa, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen.
Matsopp forveksles med giftig sopp
Årsaken til dette kan være at personer fra andre land har en annen sankekultur, og at de plukker en del sopp som ikke anses som matsopp i Norge. I tillegg er det stor forskjell på naturens sammensetning mellom sopper som vokser i forskjellige land og verdensdeler.
– En matsopp i et land kan være svært vanskelig å skille fra en svært giftig sopp i Norge, påpeker Seljetun.
Hvilke sopper er giftigst?
For å prøve å redusere faren for soppforgiftning hos denne gruppen er det utarbeidet brosjyrer om de giftigste soppene i Norge på 13 ulike språk som kan lastes ned gratis:
- Poisonous mushrooms (Helsenorge.no)
Viktige soppråd
August og september er høysesong for sopp. Vær påpasselig med å følge disse rådene når du er på sopptur:
- Bruk oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur når du bestemmer sopp.
- Spis bare sopp som du er 100 prosent sikker på.
- Spis bare sopp av god kvalitet. Kast markspist eller råtten sopp.
- Kjenn til de vanligste forvekslingene.
- Ikke spis rå sopp. Noen matsopper kan gi ubehag og/eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Ubehag kan også skyldes at rå sopp er mer tungt fordøyelig enn sopp som er kokt eller stekt.
- Er du usikker på om du har fått i deg giftig sopp bør du ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.