Cochrane-oversikt
Treningsbehandling kan hjelpe personer med CFS/ME
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Pasienter som lider av kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) kan oppleve bedring og føle seg mindre utmattet ved å delta i treningsbehandling. Det er konklusjonen i en nylig oppdatert Cochrane-oversikt.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenHele Cochrane-oversikten Exercise therapy for chronic fatigue syndrome i Cochrane Library
Et sted mellom 0,2 og 1 prosent nordmenn anslås å ha kronisk utmattelsessyndrom (CFS), også kalt Myalgisk encefalomyelitt (ME) avhengig av diagnosekriterier. Disse pasientene lider av langvarig anstrengelsesutløst utmattelse og andre symptomer som muskelsmerter, konsentrasjon og søvnproblemer. Symptomene kan føre til stor grad av funksjonstap og uførhet.
Den nye Cochrane-oversikten er en oppdatering av en oversikt fra 2004 som viste at treningsbehandling hadde lovende resultater hos voksne med CFS/ME. Siden den gang er det publisert flere studier som vurderer effekt og sikkerhet av trening som behandling for voksne med CFS/ME.
Positive effekter
- Treningsbehandling kan redusere utmattelse sammenliknet med standard oppfølging eller ingen behandling. Treningsbehandling kan også ha positiv effekt på fysisk funksjonsevne, søvn og selvrapportert helse. Nesten dobbelt så mange pasienter rapporterte om bedring etter treningsbehandling (40 av 100) sammenlignet med standard oppfølging (22 av 100), sier forsker og forfatter av Cochrane-oversikten Lillebeth Larun.
- Det er ikke god nok dokumentasjon for å konkludere om treningsbehandling påvirker smerte, livskvalitet, angst eller depresjon.
- Treningsbehandling forverrer ikke symptomene for pasienter med CFS/ME sett som en gruppe, og alvorlige bivirkninger var sjeldne i alle trenings- og sammenligningsgruppene.
Hvilke studier ble inkludert?
Forskerne sammenfattet resultatene fra åtte randomiserte kontrollerte studier som inkluderte til sammen 1518 voksne med CFS/ME. Fem studier ble utført i Storbritannia og de tre andre fra Australia, New Zealand og USA. Pasientene hadde vært syke mellom 2,3 og 7 år og de kunne ikke være sengeliggende eller i rullestol. I sju av studiene bestod behandlingen av aerobe treningsformer som å gå, svømme eller sykle. Én studie tok for seg anaerob trening, for eksempel tøyning eller styrkeøvelser. Treningsbehandlingen gikk over 12 til 26 uker, og begynte vanligvis med fem til 15 minutter per dag, ofte med gradvis økning over tid.
Hva skjer videre?
- Det bør forskes videre på hva slags treningsbehandling som gir best resultat for pasienter med CFS/ME, sier Larun. Hun legger til at selv om forskning viser at treningsbehandling kan ha positiv effekt, må opplegget tilpasses den enkelte pasient og hans eller hennes reaksjoner på behandlingsopplegget.