Kapittel 8. Oppfølging
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Effekten av tiltakene vurderes gjennom overvåkingen.
Formål
Etter justering eller gjeninnføring av tiltak må effekten vurderes gjennom overvåkingen, altså tilbake til trinn 1 over.
Ansvar
Kommunelegen har ansvar for å ha lokal epidemiologisk oversikt, jf. smittevernloven § 7-2. Folkehelseinstituttet har ansvar for den nasjonale overvåkingen og for å støtte kommunene med overvåkingsresultater, jf. smittevernloven § 7-9. Den som har satt i verk tiltak etter smittevernloven, har ansvar for å fortløpende vurdere tiltaket og endre eller fjerne det når det ikke lenger er nødvendig, jf. smittevernloven § 4-1.
Arbeidet
Arbeidet etter at tiltak mot utbruddet er iverksatt, består i intensivert overvåking som er styrt etter hva og hvor utbruddet var. Var det for eksempel et utbrudd i et sykehjem, må situasjonen her følges nøye.
Tydelig effekt av tiltakene på sykdomsforekomst kan ventes først etter et par uker. Tiltakene bør derfor verken trappes ned eller forsterkes for tidlig. Manglende effekt kan føre til opptrapping av tiltakene mens god effekt bør føre til nedtrapping av tiltakene (se nedenfor). Da oppdateres først risikovurderingen; man følger trinn 4-7 om igjen.
Det kan i særlige tilfeller bli aktuelt med ekstra overvåking, for eksempel gjennom anonyme prevalensundersøkelser av deler av befolkningen eller daglig rapportering fra et sykehjem som har hatt utbrudd.
Smitteverntiltak skal være målrettet, nødvendige og tjenlige etter en helhetsvurdering. Når smitterisikoen i samfunnet går ned, må det vurderes om ett eller flere av tiltakene kan trappes ned.
Flere tiltak blir ofte innført samtidig, og vi vet ofte ikke hvilket tiltak som har størst effekt. Når tiltakene har virket en stund, er gjerne smittesituasjon endret. Da er det vanskelig å vite hva som er mest målrettet. En ny risikovurdering (trinn 4) og tiltaksvurdering (trinn 5) er likevel nyttig. Kan endringen skyldes bruk av lokale tiltak, kontroll gjennom TISK, effekt av nasjonale tiltak, kontroll med avgrensede utbrudd, bedre etterlevelse av råd, eller annet? Vi må også legge vekt på hvordan en endring i tiltak vil bli mottatt i befolkningen. Før tiltak trappes ned, må vi vurdere om endringen skal samordnes med andre kommuner i regionen.
Nedtrapping av tiltak bør gjøres gradvis og kontrollert, og kan ta tid. Det tar opptil to uker fra et tiltak er endret til en ser effekt på insidensen. Det kan være god hjelp i å sette opp en prioritert rekkefølge for lemping av tiltak. Prioriteringen bør som hovedregel følge den nasjonale strategien:
- Inngripende tiltak og tiltak som rammer barn og unge bør lettes først.
- Deretter tiltak som retter seg mot arbeidslivet.
- Deretter øvrige tiltak.
Kommunelegen må vurdere utviklingen i smitterisiko fortløpende, og være forberedt på å legge om planen ved behov. Det kan likevel være aktuelt å kommunisere hvordan lemping av tiltak planlegges lokalt.