Kapittel 10. Evaluering
Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Etter at utbruddet er over, må håndteringen evalueres og resultatene rapporteres offentlig.
Formål
Etter at utbruddet er over, må håndteringen evalueres og resultatene rapporteres offentlig slik at planer og rutiner kan forbedres og andre kommuner kan lære.
Ansvar
Kommunelegen bør overfor kriseledelsen ta initiativ til å oppsummere erfaringene fra utbruddet i kommunen, og kommunen må stille med nødvendige ressurser til en slik gjennomgang. Folkehelseinstituttet vil i samarbeid med berørte kommuner bidra til oppsummering etter utbrudd som har omfattet flere kommuner.
Arbeidet
Arbeidet består i en kritisk gjennomgang av håndteringen, gjerne i form av en såkalt tverrfaglig hendelsesgjennomgang (After Action Review). På denne måten får man fram hva som gikk bra og hva som gikk mindre bra og hvorfor og lærer hva som bør forbedres. Et sammendrag av resultatene av slike gjennomganger bør publiseres (på kommunens nettside, i vitenskapelige tidsskrifter eller andre steder) slik at andre kommuner kan lære. Folkehelseinstituttet vil legge til rette for slik erfaringsdeling.
En gjennomgang bør utføres så tidlig som mulig etter at utbruddet er håndtert. Gjennomgangen skal gi mulighet for dokumentasjon, læring og forbedring. Formålet bør være å undersøke håndteringen slik den er beskrevet i denne håndboka.
En hendelsesgjennomgang har tre faser:
- Beskrivelse av håndteringen.
- Analyse av forskjeller mellom plan og virkelighet, herunder hva som virket og hva som ikke virket, og hvorfor.
- Handlingsplan for forbedringer.
Vi anbefaler at en hendelsesgjennomgang kan gjennomføres som et debriefingsmøte på to-fire timer mellom alle involverte, ledet av en møteleder og med en sekretær som ikke bør være kommunelegen selv. Detaljert veiledning for både enkle og mer omfattende gjennomganger er tilgjengelig hos WHO og ECDC. Folkehelseinstituttet kan støtte kommuner med gjennomgang, analyse og utarbeidelse av rapport etter utbrudd slik at erfaringene kan komme til nytte for andre kommuner.
- WHO: After action review
- ECDC: In action and after action reviews of the public health response to covid-19 (pdf)
Eksempler:
- Bærum har laget en rapport fra en omfattende gjennomgang etter et utbrudd på et sykehjem. Se: Sluttrapport etter intern gjennomgang ved Vallerhjemmet (pdf).
- Lillestrøm kommune og Folkehelseinstituttet har laget en rapport om et utbrudd på Sagdalen skole. Se: Utbrudd av covid-19, Sagdalen skole, 2020
Rapporten fra evalueringen bør gå til kommunens ledelse eller kriseledelsen.