Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Råd til deg som er syk»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd til deg som er syk

Nyhet

Råd til deg som er syk

Det er fortsatt viktig å holde seg hjemme og teste seg dersom man er syk. Mindre barn trenger ikke teste seg, men bør holde seg hjemme til allmenntilstanden er god.

Det er fortsatt viktig å holde seg hjemme og teste seg dersom man er syk. Mindre barn trenger ikke teste seg, men bør holde seg hjemme til allmenntilstanden er god.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

FHI vurderer at epidemien de nærmeste ukene mest sannsynlig vil bli mindre og etter hvert stabilisere seg på et lavt nivå. Men det er usikkerhet knyttet til vinteren både med tanke på koronavirus, influensavirus og andre infeksjonssykdommer.

–  Det viktigste rådet vil fortsatt være å holde seg hjemme dersom man er syk, for å redusere smitte og unødvendig fravær grunnet både SARS-CoV-2 og også andre infeksjoner, sier overlege Karan Golestani ved FHI.

Råd ved nyoppståtte luftveissymptomer 

Råd ved nyoppståtte luftveissymptomer (feber, hoste, sår hals, tap av lukte- og smaksans, nedsatt allmenntilstand):

  • Hold deg hjemme
  • Test deg for covid-19. Dette gjelder først og fremst ungdom og voksne. For barn, kan foreldre vurdere om barnet trenger testes eller se det an, men testing bør vurderes dersom barnet får nyoppståtte symptomer etter nærkontakt med bekreftet tilfelle.

Når kan du vende tilbake til jobb og skole?

  • Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19-test før de vender tilbake.
  • Hvis symptomene forsvinner helt etter én dag, kan du vende tilbake til jobb og skole.
  • Ved vedvarende symptomer bør du bli hjemme til allmenntilstanden er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer, uten bruk av febernedsettende preparater. I de fleste tilfellene bør du holde deg hjemme i et par dager.
  • Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer, kontakt lege for vurdering.

Når du har testet negativt for covid-19, og symptomene er milde og allmenntilstanden ikke er påvirket, behøver du ikke å holde deg hjemme.

Ungdom og voksne kan gå tilbake til skole/jobb når de er i bedring, eller samme dag som testen tas, dersom indikasjon for testing var milde og symptomene vage.

Du kan gå tilbake til skole/jobb selv om du har restsymptomer som rennende nese eller lett hoste.

Det kan gjelde egne råd for helsepersonell og enkelte andre yrkesgrupper. 

Hvis du tester positivt

Det er et krav om at personer som er bekreftet smittet av covid-19, skal isolere seg. Dette gjelder også for vaksinerte. Å isolere seg innebærer å oppholde seg i eget hjem eller på et annet egnet oppholdssted isolert fra andre, så langt som mulig også fra andre i samme husstand. Isolasjonstiden blir forkortet til fem døgn for uvaksinerte, og to døgn for fullvaksinerte uten symptomer fra lørdag kl. 16.

Særskilt for barn i barnehage og barneskolealder

Barn som kun er snørrete eller har tett nese eller kroniske luftveissymptomer, trenger ikke å holde seg hjemme. Barn med nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, bør være hjemme og kan gå i barnehage/skole når de er i bedring. Dette gjelder selv om barnet fremdeles har noen symptomer, slik som rennende nese eller lett hoste.