Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ukerapport for uke 45: Fortsatt økning i innleggelser»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ukerapport for uke 45: Fortsatt økning i innleggelser

Nyhet

Ukerapport for uke 45: Fortsatt økning i innleggelser

Epidemien fortsetter å øke i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge, som i liten grad blir alvorlig syke, men også blant de eldste hvor antallet sykehusinnleggelser øker.

Epidemien fortsetter å øke i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge, som i liten grad blir alvorlig syke, men også blant de eldste hvor antallet sykehusinnleggelser øker.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Det er tre nasjonale tiltak som er avgjørende for å begrense smittespredningen nå: Vaksinasjon av de over 65 år og å holde seg hjemme og teste seg når man er syk, og testing når nærkontakter i samme husstand har fått covid-19, er viktige tiltak, sier Line Vold, kriseleder og avdelingsdirektør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet.

 

Antall nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fortsetter å stige, men i noe mindre grad enn

foregående uker.  

 

 Det er positivt at stigningen er noe mindre enn tidligere, men det er for tidlig å si om dette er begynnelsen på en trend eller ikke, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.  

 

Utbrudd i sykehjem 

Forrige uke ble det varslet om rekordmange utbrudd i sykehjem og sykehus, totalt 22, og vi ser også en klar stigning i antall dødsfall. Det er foreløpig registrert 38 covid-19 assosierte dødsfall i uke 45 etter 31 i uke 44. De siste 4 uker var medianalderen på de døde 82 år (nedre-øvre kvartil: 76-90 år). 

  Blant de eldste er situasjonen mer alvorlig enn den har vært i løpet av 2021. Det er all grunn til å følge denne utviklingen med stor årvåkenhet, sier kriseleder og avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold i FHI.  

 

Innleggelser øker 

Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært økende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 25. oktober på 1,3. 

Antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak har økt siste fire uker. Det er foreløpig rapportert om 158 nye pasienter i uke 45, etter 144 i uke 44.  Tallene for siste uke forventes oppjustert. Det har vært en økende trend i aldersgruppen 65 år og høyere de siste fem ukene, med 89 nye pasienter innlagt i uke 45 sammenlignet med 30 i uke 41. Det er foreløpig rapportert om 24 nye pasienter innlagt i intensivavdeling i uke 45, etter 33 i uke 44.   

 

Høy vaksinasjonsdekning bremser 

Høy vaksinasjonsdekning bidrar til å bremse, men ikke stoppe smittespredningen. Med høy smittespredning i samfunnet, finner likevel viruset fram til dem som har risiko for alvorlig forløp og innleggelse, de uvaksinerte og de eldste. Det er nødvendig å minne alle uvaksinerte voksne om at vaksinasjon kan beskytte dem mot alvorlig sykdom. Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil forhåpentligvis beskytte dem ytterligere, og kommunene må gjennomføre denne vaksineringen så snart som mulig. I tillegg må helsepersonell rundt disse eldre tilbys en oppfriskningsdose for å redusere faren for smitte til pasientene ytterligere. 

 

Vaksinasjon, isolasjon og testing viktig 

– Det viktigste folk kan gjøre nå er å ta imot vaksinetilbudet der de er, både for de som ennå ikke er vaksinert og de som nå får tilbud om en tredje dose. Det er svært viktig at alle holder seg hjemme når de har nyoppståtte luftveisinfeksjoner. Og så er det viktig at husstandsmedlemmer til personer som er smittet tester seg så fort som mulig, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.